Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vyrvaný kříž a ulomené prsty. Vandal poničil sousoší Křest Krista

Policisté pátrají po vnadalovi, který poničil sousoší Křest Krista v Bělé u Staré Paky z poloviny 19. století. Dílo je přitom velmi cenné, pochází z místní kamenosochařské dílny a je zapsáno na seznam kulturních památek.

Sousoší představuje Krista klečícího na kamenech před Janem Křtitelem, který ho křtí vodou z lastury. „Soše Jana Křtitele vytrhli z ruky pozlacený kříž, který pak bez zájmu opodál odhodili na zem a navíc se jim  přitom podařilo  ulomit mu  tři prsty na levé ruce,” uvedla mluvčí policie Ivana Baláková

Zatím je k dispozici jen předběžné vyčíslení způsobené škody, už teď je ale jisté, že bude přesahovat částku 10 tisíc korun. Sousoší prošlo v letech 2000 a 2001  restaurátorskou opravou, která ho nyní čeká kvůli zásahu vandalů znovu.

„Vzhledem k tomu, že  sousoší stojí uprostřed obce, doufají policisté, že  si někdo z místních občanů mohl v minulém týdnu všimnout něčeho podezřelého, co s jeho poškozením souvisí. Veškeré informace k případu přijme každá služebna Policie ČR nebo linka 158,” dodala mluvčí.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Sousoší, Křest Krista, poškození, vandal, Bělá, Jan Křtitel, Stará Paka, Policie České republiky

Vyrvaný kříž a ulomené prsty. Vandal poničil sousoší Křest Krista  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.