Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Policisté odhalili varnu pervitinu na Semilsku, akci Ropod připravovali půl roku

Případ, který nemá na Semilsku obdoby. Policistům z Toxi týmu Krajského ředitelství policie se podařilo zadržet devětadvacetiletého muže a jeho komplice, kteří společně v rodinném domku v obci Příkrý vyráběli pervitin. Hlavnímu podezřelému hrozí až deset let.

Zásah s krycím názvem ROPOD připravovali policisté půl roku. Hlavního podezřelého, který je kvůli recidivitě nyní ve vazbě, monitorovali dlouhé měsíce. „Muž pracoval velmi promyšleně. Léky s obsahem pseudoefedrinu vykupoval v Polsku, přičemž jejich nákupem pověřoval i další osoby,“ popisoval Vladimír Lukášek, vedoucí odboru obecné kriminality.

Na místě policisté zadrželi několik desítek gramů drog, kolik jich ale doopravdy pachatelé vyrobili, zatím není jasné.

Navíc sám kriminálník i jím najatí lidé často měnili hraniční přechody, a dokonce i způsob přepravy. Pro tablety tak jezdili autem i vlakem. „Zadržený využíval různé konspirační chování. Neměl dokonce ani hlavního dodavatele, který by ho léky zásoboval, místo toho objížděl polské lékárny,“ komentoval Pavel Folprecht, vrchní komisař Toxi týmu. Nakonec se ale podařilo muže i jeho společníka zadržet přímo při výrobě drog.

Původně měl policejní zásah proběhnout již dříve, jenže recidivsta se v té době rozhodl opět změnit zázemí. S tím měl již bohaté zkušenosti a tentokrát tím zhatil policistům plány. „Tehdy kontaktoval o dva roky mladšího muže, se kterým si pronajali dům na Semilsku a společně zde pokračovali ve výrobě drog,“ uvedl Folprecht. Odhalit současné místo jejich varny nebylo snadné. Pachatel  polohu tajil nejen před narkomany, ale i před nejbližšími osobami.

Našli tři kompletní laboratoře

Policisté tak pokračovali v dokumentování nelegální činnosti. Následně ale konečně na sklonku ledna došlo k jejich zadržení přímo v domě. Zákrok Zásahové jednotky Ústeckého kraje můžete sledovat na videu. Jakmile oba muže zadrželi, provedli domovní prohlídku a zjistili, že v místě se nachází nejen jedna varna pervitinu, ale další dvě plně vybavené a připravené laboratoře, které chtěl pachatel využít k plánované výrobě omamných a psychotropních látek v centru Semil a v obci Bořkov. 

„Při zásahu jsme spolupracovali se Zásahovou jednotkou, jelikož se jednalo o recidivistu, který se v minulosti dopustil závažného trestného činu násilného charakteru,“ vysvětlil vedoucí Toxi týmu. Nyní jsou oba drogoví „šéfkuchaři“ podezřelí ze spáchání závažného zločinu v podobě nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Za tento čin hrozí hlavnímu aktérovi pobyt za mřížemi v rozpětí 2 roky až 10 let, mírnější trest hrozí mladšímu komplicovi, ten by mohl za mřížemi pykat v rozmezí od 1 roku do 5 let.

Případ je ale i nadále v šetření. Policisté tak nevylučují i možnost, že budou obviněny další osoby, které se na případu podílely.

Policisté odhalili varnu drog na Semilsku

Pátek, 15. února 2019, 12:12

Policisté odhalili varnu drog na Semilsku
Policisté odhalili varnu drog na Semilsku

Foto PČR

Štítky policie, ropod, akce, Semilsko, varna, drogy, metamfetamin, okres Semily, Polsko

FOTO, VIDEO: Policisté odhalili varnu pervitinu na Semilsku, akci Ropod připravovali půl roku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.