Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 30. března 2024  |  Svátek má Arnošt
Bez reklam

Liberec ve filmu: My všichni školou povinní

V tomhle seriálu se Liberec objevuje hodněkrát. Jsou tu místa jako přehrada, vysokoškolské koleje, Ještěd, starý obchodní dům Ještěd, ale i méně známá místa, třeba současné Tesco v Pavlovicích nebo paneláky v Baltské ulici. Ano, už možná víte. Podíváme se na My všichni školou povinní.

My všichni školou povinní asi není potřeba moc připomínat. Seriál natočil režisér Ludvík Ráža v roce 1984 a znamenal první velkou roli pro Miroslava Vladyku alias začínajícího učitele Karfíka. V seriálu se objevila řada tehdejších hvězd i začínajících herců. Velkou roli si v seriálu ale střihl i Liberec.

Přehradu poznal každý. Objevila se hned několikrát. Nezkušený Karfík se kolem ní procházel s kolegou Lamačem (Jiří Sovák), který mu udílel cenné profesní i životní rady, nebo se u ní scházel s pionýrskou vedoucí Vychodilovou (tehdy třiadvacetiletá Veronika Žilková).

V záběrech se několikrát objeví i koleje na Harcově. Ty ale v seriálu hrály jen zvenčí. Když Karfík vejde do areálu kolejí, rázem se ocitne na kolejích strahovských.

Pro Liberečáky je zajímavá i scéna, kdy se Karfík stěhuje do Pilínkova k Stelle Zázvorkové. V seriálu se mluví o podhorské vesnici, kde je hodně sněhu. Karfík také neváhá a do školy jezdí na lyžích. V seriálu nastupuje do autobusu a míří do Pilínkova. Ve skutečnosti nastupuje na Žižkově náměstí, kudy jezdí linka číslo 18, která končí na Fügnerce.

My všichni školou povinní zvěčnili Liberec osmdesátých let i na mnoha dalších místech. Vidíme tak radnici, starý obchodní dům Ještěd i horský vysílač Ještěd, vlakové nádraží další.

Liberec ve filmu: My všichni školou povinní

Neděle, 9. března 2014, 09:43

Hned v prvním díle se učitel Karfík prochází po přehradě.
A přehrada v březnu 2014

Autoři

Štítky Liberec, my, všichni, Ještěd, My všichni školou povinní, Tesco, Pavlovice, Ludvík Ráža, Miroslav Vladyka, Jiří Sovák, film, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Pilínkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec ve filmu: My všichni školou povinní  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.