Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vrchní soud zbavil Nečesaného viny. Tu podle soudce není možné prokázat

Šest let se táhne případ Lukáše Nečesaného, obviněného z pokusu o vraždu kadeřnice. Nyní ho Pražský vrchní soud zprostil viny. Rozsudky různých soudů se během let lišily. Ve vězení si Nečesaný odpykal celkem dva roky.

Pražský vrchní soud pravomocně zprostil Lukáše Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice. Případ se stal před šesti lety, krajský soud postupně vynesl pět rozsudků. Mladík nejprve dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal celkem dva roky, a na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu. Nový senát krajského soudu pak Nečesaného dvakrát osvobodil, s čímž vrchní soud původně nesouhlasil.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička uvedl, že dnešní rozhodnutí je špatné, ale že vzhledem k procesní situaci neměl lepší možnost. Řekl, že odvolání státní zástupkyně proti zprošťujícímu verdiktu zamítl, přestože její odvolací námitky byly oprávněné. „Za současné procesní situace nelze vinu prokázat. (...) Nemůžeme nutit soud prvního stupně k tomu, jakým způsobem má hodnotit důkazy. Navíc už jsme to jednou udělali a nalézací soud na naše výtky v podstatě nereagoval,“ podotkl soudce.

Obžaloba tvrdila, že někdejší dvacetiletý student gymnázia Nečesaný udeřil kadeřnici několikrát do hlavy polenem a sebral jí přes 10.000 korun. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později jej však označila za útočníka.

Případ Nečesaný

Případ se stal 21. února 2013 v kadeřnictví v Hořicích na Jičínsku. Podle obžaloby tam tehdy dvacetiletý student gymnázia Nečesaný udeřil kadeřnici několikrát do hlavy polenem a sebral jí přes 10.000 korun z tržby a peněženky. Ženu s vážným zraněním našel její syn. Kadeřnice nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později ho označila za útočníka. Soudní znalec však uvedl, že má po úrazu hlavy výpadky paměti a nemůže si útok vybavit přesně.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky soud, Nečesaný, pokus o vraždu, kadeřnice, Lukáš Nečesaný, Vrchní soud v Praze

Vrchní soud zbavil Nečesaného viny. Tu podle soudce není možné prokázat  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.