Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hledač pokladů našel ruské granáty a nábojnice, na místo vyrazili pyrotechnici

Pyrotechniky zburcovala zpráva o nálezu válečné munice na Frýdlantsku. Jak se ukázalo, muž s detektorem kovu objevil osmdesát let staré ruské granáty i nábojnice.

Tohle muselo pro hledače pokladů znamenat opravdu zázrak. Zkusit své štěstí při hledání na Frýdlantsku se rozhodl dvaačtyřicetiletý muž z Jablonecka. „Takzvané kosení v předem vytipovaných oblastech skýtá pro hledače adrenalinové požitky zejména ve chvíli, kdy cívka detektoru zaznamená v hlíně cosi zajímavého,“ komentoval policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Jak ale mluvčí informoval, při nálezu podobných artefaktů připomínající nedávnou historii je třeba mít se na pozoru, nález může být kolikrát nebezpečný. V tomto případě upozornilo dychtivého hledače v sobotu odpoledne pípání jeho nástroje, že na něco kápnul. Jak se ukázalo, objevil dva ruční granáty a různé nábojnice.

Policie důrazně upozorňuje, že v podobných situacích by lidé rozhodně neměli s nalezenými předměty manipulovat. „I sebemenší otřes může způsobit katastrofu. Podezřelé balíčky, zbraně, munice nebo i předměty s neznámým obsahem mohou být velmi nebezpečné i po tolika letech. Značná koroze může odhalit roznětky, které stále mohou být funkční,“ komentoval Robovský.

Lidé by tak měli označit místo nálezu a neprodleně se obrátit na linku 158. Zároveň by se nálezci měli vyvarovat tomu nález kamkoli přenášet.

Foto PČR

Štítky granát, nález, policie, Frýdlantsko, okres Jablonec nad Nisou

Hledač pokladů našel ruské granáty a nábojnice, na místo vyrazili pyrotechnici  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.