Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na Tanvaldském Špičáku stále hoří les, noční déšť ho neuhasil

Noční déšť neuhasil požár lesa na Tanvaldském Špičáku. Ráno se znovu rozhořel, a kolem 05:00 se proto hasiči museli na místo vrátit. Oheň už ale mají pod kontrolou, řekl operační důstojník Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Na Špičáku začalo hořet ve středu odpoledne. Hořelo na prudkém svahu a oheň zasáhl les na ploše zhruba 12 hektarů.

Od rána tam znovu zasahuje pět jednotek. „Zlikvidované to stále není, obtížnost terénu je velká, takže to bude ještě chvíli trvat. Není to nic velkého, ale raději tam zůstávají a prolévají to," dodal operační. Noční déšť podle něj nebyl tak vydatný, aby oheň dohasil a ulil i skrytá ohniska, které se v noci nepodařilo odhalit.

Podle krajské mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové byl požár v Jizerských horách na operační středisko ohlášen ve středu v 15:39, lokalizovat se ho podařilo zhruba o tři hodiny později. Původně hořelo na ploše 50krát 50 metrů, vlivem silného větru se ale oheň rychle rozšířil. Do hašení se ve středu zapojilo zhruba 70 hasičů ze 16 jednotek. Podle Štrauchové šlo o extrémně náročný zásah v terénu s převýšením 120 metrů.

Oheň zasáhl mladý lesní porost v příkrém svahu. „Stromky mají na výšku šest až osm metrů," uvedla mluvčí hasičů. Hasiči museli ve středu kvůli zakouření zasahovat v dýchací technice a vodu dopravovali k místu požáru kyvadlově, čerpací stanoviště měli u řeky Kamenice. Do likvidace požáru se ve středu zapojil i vrtulník, která vodu do bambivaku nabíral z vodní nádrže Souš. „Vrtulník provedl celkem 14 shozů," dodala Štrauchová.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky požár, lesy, Tanvald, Tanvaldský Špičák, les, Hasičský záchranný sbor, Liberecký kraj, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Tanvaldském Špičáku stále hoří les, noční déšť ho neuhasil  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.