Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hasiči mají za sebou rok na stanici v Doksech. Auto mají stále ve stanu

Prvního června to byl přesně rok, kdy v Doksech funguje hasičská stanice. První dva měsíce fungovala v absolutně provizorních podmínkách, což do jisté míry platí dodnes. Plnohodnotná stanice se připravuje, hotovo má být do dvou let.

První dva měsíce strávili hasiči v těch nejprovizornější podmínkách, kdy měli k dispozici pouze velitelský kontejner. Na stanici sloužili atypicky v denním a nočním režimu. „Během dne byli na stanovišti v Doksech a na noc se přesouvali na stanici do České Lípy. Z tohoto důvodu byl i vypracován denní a noční poplachový plán,” řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Auto ve stanu

Později pro ně bylo vybudováno pomocí stavebních buněk buňkoviště, které jim slouží jako dočasná stanice do té doby, než bude postavená nová stanice Doksy. „I tato varianta je provizorní, auto mají hasiči ve stanu, který funguje zároveň pro ukládání prostředků,” dodala mluvčí.

Nové stanice se hasiči dočkají nejspíše na přelomu let 2020 a 2021. „V současné době míří do finále výběr zhotovitele stavby, a pokud půjde vše dle plánu, v průběhu letních prázdnin by měly být započaty stavební práce,” upřesnila Štrauchová.



Během prvního roku měli dokští hasiči celkem 306 zásahů. Nejvíce bylo technických pomocí, a to 114, 88 zásahů u dopravních nehod, 71 požárů, 14 úniků nebezpečných látek, zbytek tvořily plané poplachy.

„Historicky první výjezd jsme měli hned 2. června 2018. Jeli jsme k požáru lesa o rozloze 80x80m přímo v Doksech, zapojeny byly i jednotky II. stupně požárního poplachu," vzpomíná velitel stanice Jan Soušek, který shodou okolností zrovna sloužil a velel.

Zásahy hasičů z Doks

  • 8. 8. 2018 dopravní nehoda osobního a nákladního automobilu na komunikaci I/38 v Doksech, 3x exitus, 2x vyproštění a zachránění
  • 9. 11. 2018 dopravní nehoda dvou osobních automobilů na komunikaci I/9 Chlum, 1x exitus, 1x vyproštění a zachránění
  • 29. 11. 2018 požár bývalého dětského tábora (hlavní budova, chatky + desítky stromů v areálu), Bezděz, zásah v nepříznivých klimatických podmínkách (vítr, zima, teplota -15 stupňů Celsia), velký rozsah, rychlé šíření požáru
  • 22. 1. 2019 požár rekreační chaty, Doksy, na místě 5 jednotek, škoda 10 000,-, uchráněno 1 000 000,- 
  • 26. 3. 2019 požár podzemní prostory KV Final, Kuřívody, požár olejového zásobníku a kabelových rozvodů, spolupráce s HZS Středočeského kraje

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Doksy, hasiči, stanice, hzs lk, stan, požár, dopravní nehoda, Česká Lípa

Hasiči mají za sebou rok na stanici v Doksech. Auto mají stále ve stanu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.