Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonečtí strážníci mají novou zbraň na rychlé řidiče. Dostali auto s radarem

Jablonecká městská policie má zcela nový automobil vybavený radarem. Dodržování rychlosti hlídá na celém území města, ale také v katastru Maršovic. Za vůz město zaplatilo řádově půl milionu korun, cena certifikovaného radaru, který už MP vlastnila, dosahuje až k jednomu milionu korun.

Nový automobil Škoda Octavia je nejen modernější, ale také rychlejší než starý vůz. Vybavený je radarem a počítačem. „Jsme s ním velmi spokojení,“ říkají shodně členové posádky nového vozu, Pavla Sochorová a Jan Brožek.

Městská policie v Jablonci disponuje pěticí označených vozidel včetně nového s radarem a jedním, který má odnímatelné značení.  „Kromě pevného radaru v autě máme i radar ruční, který je výhodný například při měření v pěší zóně,“ říká zástupce ředitele MP Michal Švarc. Přenosný radar strážníci užili například u sportovního areálu Čelakovského v ulici U Hřiště, kde si místní stěžovali na rychlou jízdu aut projíždějících po silnici, kde se pohybuje velké množství dětí. „Rychlost je v této ulici U Hřiště omezená na 20 km za hodinu a přenosný radar zachytil hodně provinilců, kteří ji překročili,“ dodává Švarc.

Nové auto už jezdí

Nový automobil je v pohybu už od středy 24. července. „Kromě Jablonce jezdíme podle smlouvy také kontrolovat rychlost do katastrálního území Maršovic, a tam se skutečně překračuje hodně a často. Zvláště přes obec Čížkovice,“ říká členka posádky radarového vozu Pavla Sochorová, podle níž jsou řidiči v obci schopní jezdit i přes 100 km/hodinu. „A právě takhle rychle jedoucí vozidlo s novým autem lehce dojedeme,“ varuje nezodpovědné řidiče – automobilisty i motorkáře – Sochorová.  Radarové zařízení na měření rychlosti musí každý rok procházet kalibrací, policisté, kteří s ním pracují, zase školením, na základě kterého získávají certifikát odbornosti. 

Podle ředitele MP Romana Šípka není problém auto s radarem postavit na sjezd od Prahy, kde je možné za den nachytat velké procento hříšníků. „Naší prioritou je ale měření rychlosti u škol, obytných zón, prostě tam, kde je rychlost omezená například 30 km/hod. a její důsledná kontrola je pro bezpečnost velmi důležitá,“ konstatuje Šípek, ale hned dodává, že rozhodně nebudou zanedbávat ani kontrolu dodržování rychlosti u vjezdů do obce. „Pokud budou řidiči dodržovat pravidla silničního provozu, nemají se čeho obávat,“ uzavírá ředitel Městské policie v Jablonci nad Nisou Roman Šípek.

Tisková zpráva | Foto MP Jablonec

Štítky radar, strážníci, městská policie, jablonec, obecní policie, Maršovice, Jablonec nad Nisou, Michal Švarc, Škoda Octavia, Praha, U hřiště

Jablonečtí strážníci mají novou zbraň na rychlé řidiče. Dostali auto s radarem  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.