Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za požárem farmy Vysoká je nedbalost. Hořet začalo od uhlíku z popela vysypaného na dvůr

Policisté ukončili vyšetřování příčin požáru na farmě Vysoká nad Chrastavou, ke kterému došlo loni 30. listopadu. Podle vyšetřovatelů je za ním nedbalost, kdy obyvatelé farmy vysypali ještě žhavý popel na dvůr a vítr uhlíky rozfoukal.

„Provedeným šetřením bylo zjištěno, že příčinou rozsáhlého požáru byla nedbalost. Požár vznikl od popela z kamen vysypaného na dvůr. Žhavý uhlík byl větrem zafouknut na suché listí pod uskladněnými trámy u stěny pod střechou objektu,“ popsala mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Liberečtí kriminalisté na začátku zahájili úkony trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. „Po důkladném šetření, během kterého bylo zjištěno, že nebyla naplněna skutková podstata jakéhokoliv trestného činu, policejní komisař věc kvalifikoval jako přestupek proti požární ochraně a věc předal k dalšímu šetření příslušnému správnímu orgánu,“ dodala mluvčí.

Policisté na začátku topné sezony varují ty, co topí tuhými palivy, aby si dávali pozor. „Vždy musí popel ukládat do ocelové nádoby s víkem, tak jak to ukládá zákon a za žádných okolností ho nenechávali uložený, kdekoliv volně, tak jak se stalo v loňském roce na farmě Vysoká. Tam byl popel ukládán na volně ložené místo, vlivem větru byl rozfoukán do okolí a od ještě žhavého uhlíku, od kterého se vzňal dřevěný trám, a došlo k požáru budovy. Škoda tehdy přesáhla částku 50 milionů korun,“ uzavřela.

Autoři | Foto Čtenář Drbny

Štítky vysoká, požár, policie, vyšetřování, statek, dvůr, Chrastava

Za požárem farmy Vysoká je nedbalost. Hořet začalo od uhlíku z popela vysypaného na dvůr  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.