Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vybíral auta, kradl v obchodě i restauraci. Recidivistovi hrozí tři roky vězení

Až tři roky může ve vězení strávit devětadvacetiletý muž z Českolipska. Na celkem třináct případů vloupání a krádeží v Liberci a Jablonci mu stačily jen dva měsíce. Nejčastěji vykrádal auta, ale nevadilo mu krást třeba v obchodě. Celková škoda je 85 tisíc korun.

„Za pomoci různých nástrojů rozbíjel okna automobilů, z nichž následně bral vše, co pro něho mohlo mít nějakou cenu. Nářadí, elektroniku, dětské hračky, peněženky a kuřácké potřeby. V jednom případě i platební kartu,“ popsal mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Rozbil dveře a utekl

Její majitel kartu nechal zablokovat a když se s ní zloděj pokusil na benzínce platit, obsluze systém hned nahlásil, že je kradená. „Jakmile terminál odmítl platbu přijmout s tím, že se jedná o odcizený platební prostředek, okamžitě vyrozuměla obsluha benzinky policisty. Kromě toho znemožnila nenechavci odchod z objektu zablokováním dveří. Recidivista se však uchýlil k hrubé síle. Rozbil zabezpečení dveří a jakoby se nechumelilo, odešel neznámo kam,“ dodal mluvčí.

O pár dní později přišel do obchodu s oblečením v centru Liberce. Nejprve v družném hovoru s pokladní probral několik zajímavých témat a poté se odebral ke stojanům s vystavenými věcmi. Jakmile spatřil, že obsluha hovoří s dalším ze zákazníků, využil situace. Pod tričko si vsoukal vystavenou bundu v hodnotě dva a půl tisíce korun. „V kalupu se prosmýkl kolem pokladny a zmizel z prodejny. Opět pod dohledem bezpečnostních kamer. S tím si evidentně vůbec hlavu nelámal,“ uvedl Robovský. Na začátku září zase kradl v restauraci, kde využil toho, že hospodský obsluhuje zákazníky a z pod pultu mu vzal peníze.

Přiznal se

Policisté postupně shromáždili řadu důkazů a muž se nakonec přiznal k třinácti případům. „Policejní vyšetřovatel lapku obvinil z přečinů krádež a poškození cizí věci, za něž mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. Zároveň také podal podnět k návrhu na mužovo vzetí do vazby, které bylo akceptováno,“ uzavřel mluvčí.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, recidivista, krádeže, vloupání, obchod, Liberec, okres Česká Lípa, Jablonec, věznice

Vybíral auta, kradl v obchodě i restauraci. Recidivistovi hrozí tři roky vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.