Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Případ krav brodících se ve výkalech policie odložila. Spolek se s takovým výsledkem nechce smířit

Na případ údajného týrání krav na Českolipsku upozornil spolek Hlas zvířat, který dokonce natočil video, ve kterém zachycuje krávy stojící asi v půl metru vlastních výkal. Policie ale nyní vyšetřování celého případu odložila. Spolek požádal o přezkum a podal na policii stížnost.

Vyšetřování podezření z týrání krav na Českolipsku policie odložila. Nepotvrdilo se ani podezření z dotačního podvodu, řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Spolek Hlas zvířat, který podnět na počátku září podal, není se závěry kriminalistů spokojen. Požádal proto o přezkum a dal stížnost na postup policie a proti odložení věci na Okresní státní zastupitelství v České Lípě, informovala za spolek předsedkyně Tereza Plicka.

Už v srpnu se Hlas zvířat obrátil s podnětem na veterinární správu. Skot v kravíně se podle spolku brodil ve vlastních výkalech a mladší telata se do výkalů bořila téměř po břicho, uvnitř bylo asi 120 zvířat. Podle zjištění spolku získala společnost, které hospodářství patří, na dotacích přes 60 milionů korun. Svá tvrzení doložil spolek videem, veterináři ho ale pro svá šetření nemohli použít. „To bychom museli na místě zdokumentovat my,“ řekl krajský ředitel Státní veterinární správy (SVS) Roman Šebesta. To se ale nepovedlo, když veterináři chov kontrolovali, bylo už ve chlévě uklizeno.

Psali jsme: Krávy žily v půl metru vlastních výkalů. Ochránci podali trestní oznámení

Spolek pak podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat, zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. „Oznámení jsme přijali 4. září. Ve spolupráci s českolipskou pobočkou veterinární správy prověřovali kriminalisté podmínky chovu skotu a neshledali, že by tam docházelo k týrání,“ řekla Baláková. Proto policie případ odložila. Z nashromážděných dokladů dospěli kriminalisté také k názoru, že se firma dotačního podvodu nedopustila, proto i tento případ už ve fázi prověřování odložili.

Veterináři prověřovali chovy stejné firmy ve Svoru a Heřmanicích v Podještědí, s firmou podle Šebesty zahájili správní řízení kvůli porušení plemenářského zákona. „Objevili jsme neoznačené kusy,“ uvedl ředitel krajské veterinární správy. Veterináři podle něj podali také podnět na stavební úřad kvůli nevyhovujícím podmínkám jednoho z chovů. Objekt zkolaudovaný jako seník nebyl pro chov dobytka vhodný, což potvrdil i stavební úřad. I když se týrání nepodařilo prokázat, veterináři se na firmu chtějí podle Šebesty více zaměřit a její chovy budou častěji kontrolovat.

Autoři | Foto Hlas zvířat

Štítky Českolipsko, týrání, krávy, výkaly, Hlas zvířat, policie, kráva, okres Česká Lípa, podvod, Státní veterinární správa České republiky, Státní zastupitelství ČR, Evropská unie, Česká Lípa

Případ krav brodících se ve výkalech policie odložila. Spolek se s takovým výsledkem nechce smířit  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.