Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Policie výbuch s únikem škodlivin v Hamru šetří jako obecné ohrožení

Policie úterní neštěstí s osmi zraněnými v provozovně likvidace nebezpečného odpadu společnosti Purum v Hamru na Jezeře vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Nikdo obviněn nebyl, řekla českolipská mluvčí policie Ivana Baláková. Při neštěstí utrpěli vážné zranění dva lidé, na místě je museli záchranáři oživovat. Muž, který je hospitalizován v Liberci, je podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře stále v kritickém stavu.

Policie zatím neví, co výbuch při nečekané chemické reakci spojené s únikem škodlivin do ovzduší způsobilo. Do areálu se zatím kriminalisté nedostali. „Čekáme na výsledky kontrolního měření od hasičů. Pokud to bude bezpečné, ohledáme dnes místo události a budeme shromažďovat všechny podklady, abychom posoudili, proč tam ta situace vznikla," uvedla Baláková.

Hasiči znovu vzorky odebírají od dnešního rána. „Víme, že tam byla kyselina sírová ve spojitosti s dalšími látkami," řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.


Jednatele firmy Purum Daniel Kraft zatím netuší, co mohlo havárii způsobit. „Při obvyklé každodenní činnosti stabilizace nebezpečných odpadů došlo k nepředvídatelné a nám prozatím nevysvětlitelné chemické reakci, která měla za následek výbuch s následným zahořením," uvedl. Podle něj jde o úpravnu, která využívá metody chemické neutralizace odpadů a vápenno-cementové stabilizace. „Cement nebo odprašky z výroby cementářského slínku jsou při tom využity jako chemické činidlo, které mění nebezpečnost složek odpadu a transformuje nebezpečný odpad na odpad, který již dále není nebezpečný," dodal.

V areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře podle něj firma působí od roku 2002 a dosavadní provoz označil za bezproblémový. „Poslední kontrola České inspekce životního prostředí a Krajského úřadu Libereckého kraje proběhla 6. května 2019 a nebylo shledáno jakékoli porušení podmínek integrovaného povolení provozu," uvedl Kraft.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky odpady, firmy, zranění, Hamr na Jezeře, výbuch, hasiči, policie, nebezpečný odpad, Liberec, Johann Daniel Kraft, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie výbuch s únikem škodlivin v Hamru šetří jako obecné ohrožení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.