Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zloději prý z drážďanské klenotnice vzali šperky za miliardu eur

Zloději dnes brzy ráno vykradli drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde jsou uloženy cenné historické sbírky německé spolkové země Sasko. Výši škody policisté a ani saská zemská vláda podle agentury DPA zatím neuvedli, informace deníku Bild ale hovoří o asi jedné miliardě eur (25,5 miliardy korun). Saský ministerský předseda Michael Kretschmer je věcí otřesen.

"Okradena byla nejen státní sbírka, ale také my, Sasové!" citovala DPA saského premiéra. Kretschmer dodal, že hodnotu, kterou sbírka má, po řadu staletí tvrdě vytvářeli obyvatelé Saska.

"Pachatele jsme ještě neidentifikovali a zatím jsme nikoho nezatkli," řekl policejní mluvčí Marko Laske. Podrobnosti neuvedl, policie ale připravuje tiskovou konferenci. Muzeum, které patří mezi nejvýznamnější v Německu, se k případu zatím nevyjádřilo.

Podle informací deníku Bild zloději nejdříve asi v 5:00 ráno zapálili elektrorozvaděč pod nedalekým Augustovým mostem, aby přerušili dodávky elektřiny do Rezidenčního zámku, ve kterém jsou sbírky vystaveny. Do se budovy pak dostali oknem. I když byla klenotnice bez proudu, bezpečnostní kamery podle listu fungovaly a zaznamenaly vícero malých osob. Zloději se podle médií zajímali jen o drahé kameny, malby a vázy nechali bez povšimnutí.

Místo činu už navštívila saská ministryně kultury Eva-Maria Stangeová, ohlášen je i premiér Kretschmer. Ten už uvedl, že historii Saska nelze bez klenotnice pochopit.

Grünes Gewölbe, která nese název podle původního nátěru klenby, bývala klenotnicí saských kurfiřtů. K vidění jsou zde mimo jiné jantarové předměty, stříbrné nádobí, výrobky ze slonoviny či zlatnická díla. K často zmiňovaným tamním předmětům patří Mouřenín se smaragdovým stupínkem, soška osázená vedle smaragdů i rubíny, safíry či granáty.

Vzácné sbírky klenotnice přečkaly masivní vybombardování Drážďan na konci druhé světové války, neboť byly od roku 1942 uloženy v polabské pevnosti Königstein. V květnu 1945 je Rudá armáda odvezla do Moskvy, po 13 letech byla velká většina cenností vrácena. Rekonstruované prostory klenotnice v Rezidenčním zámku byly postupně zpřístupněny od roku 2004, předtím byly sbírky po 30 let přechodně vystaveny v drážďanském Albertinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krádež, Drážďany, šperky, klenotnice, klenoty, Michael Kretschmer, Sasko, Bild, druhá světová válka, Německo, Rudá armáda, Eva-Maria Stangeová, Albertinum, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloději prý z drážďanské klenotnice vzali šperky za miliardu eur  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.