Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nepořádek, vloupání i násilné činy. Turnov chce do budoucna pořizovat hlavně mobilní kamery

Turnov už nechce do budoucna zvyšovat počet míst, které jsou pod stálým dohledem městského kamerového systému. Pořizovat chce hlavně mobilní kamery, aby se dalo lépe reagovat na aktuální problémy.

„Snažíme se teď posunout jinou cestou, kdy bychom měli mít více kamerových bodů, ale na něž bychom rádi navěšovali mobilní kamery," uvedl starosta řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Místa, kde by mobilní kamery mohly být umístěné, mají podle něj vytipované. „Cíl je, abychom mohli být mnohem flexibilnější," uvedl Hocke. Mobilní kamery podle něj chtějí využít od řešení stížností lidí na nepořádek u sběrných stanovišť až po násilnou kriminalitu nebo třeba i při zvýšeném počtu vloupání do domů v některé čtvrti.

Ke změně přístupu při rozvoji kamerového systému Turnov vede i to, že už nyní je na operační středisko napojeno 40 kamer. „Problém je s tím to vše sledovat, vyhodnocovat i množstvím dat, které shromažďujeme," uvedl Hocke. Kamery jsou v patnáctitisícovém městě od roku 2004, po modernizaci v posledních letech je systém plně digitalizovaný.

S firmou, která moderní kamery dodala a patří do nadnárodní skupiny, se město dohodlo na další spolupráci. „Město Turnov bylo vybráno jako pilotní pro všechny technologie, které budou (ve firmě) vyvíjené. U nás budou zkoušené," uvedl velitel turnovské městské policie Luboš Trucka. Podle něj jsou v pilotním projektu kromě Turnova ještě italská Boloňa. „Jedna nová kamera by měla přijít koncem ledna," řekl Trucka.

Nové technologie by měly podle něj ulehčit práci strážníkům, kteří záběry z kamer sledují v operačním středisku. Zlepšení přinesly už i nové kamery, které si město pořídilo v posledních letech. Například kamera u nádraží umí za denního světla rozpoznat obličej na vzdálenost až 170 metrů. „Když tam zadám fotografii hledané osoby, tak kamera mi ji najde, pokud se tam vyskytne," uvedl Trucka. V minulých letech díky pomoci kamerového systému našli turnovští strážníci osm hledaných lidí, z toho čtyři ztracené děti. Některé kamery ve městě umí také třeba rozpoznávat zvuky a strážníka upozorní, pokud zaznamenají střelbu, výbuchy, výkřiky nebo rozbíjení skla.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, kamery, Turnov, videokamera, kamerový systém, Tomáš Hocke, Bologna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepořádek, vloupání i násilné činy. Turnov chce do budoucna pořizovat hlavně mobilní kamery  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.