Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasičům v Libereckém kraji loni výrazně přibylo zásahů

Hasičům v Libereckém kraji loni výrazně přibylo zásahů, hlavně technické pomoci, kam patří odstraňování následků po přírodních katastrofách nebo vyhledávání a záchrana lidí či zvířat. Loni měli hasiči v kraji 6211 zásahů, o 449 více než v roce 2018. Technickou pomoc poskytovali v 3204 případech, nárůst je skoro o pětinu.

Za nárůstem počtu výjezdů technické pomoci je hlavně začátek loňského roku. Zhruba 400 zásahů měli hasiči na začátku ledna kvůli sněhové kalamitě, stovky stromů odstraňovali po dalším vydatném sněžení v únoru a přes 300 výjezdů měli při větrné bouři v březnu. Vichřice tehdy připravila o střechu i Domov mládeže Střední průmyslové školy v Havlíčkově ulici v České Lípě a hasiči museli v noci evakuovat 36 dětí.

Loni naopak v Libereckém kraji ubylo požárů. Hasiči jich likvidovali 913, zatímco o rok dříve 1194. „Nejčastější příčinou byly technické závady, nedbalost či úmysl," uvedla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Hasiči při požárech evakuovali 485 lidí a 128 zachránili. Při požárech nebo na jejich následky zemřelo pět lidí a 97 utrpělo zranění. V prosinci zemřel senior při požáru chaty na okraji Liberce, v srpnu seniorka zraněná při výbuchu v bytě panelového domu v Liberci, po němž hasiči museli evakuovat 35 lidí.

Škody při loňských požárech přesáhly 56 milionů korun. Mezi největší patřil zářijový požár dvou skladovacích hal v průmyslovém objektu v Lomnici nad Popelkou na Semilsku se škodou za 3,9 milionu korun či březnový požár rekreační chalupy u Vítkovic v Krkonoších se škodou za tři miliony. Za hranicemi republiky zasahovali hasiči ve 12 případech, v 11 šlo o požár a v jednom o dopravní nehodu.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky hasiči, Liberecký kraj, zásahy, požár, Střední průmyslová škola, Liberec, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičům v Libereckém kraji loni výrazně přibylo zásahů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.