Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kriminalita na seniorech je téměř to nejhorší z naší branže, říká policejní ředitel Husák. Loni jí ubylo

Kriminalita spáchaná na seniorech loni v Libereckém kraji klesla o více než 30 procent. Obětí trestných činů se stalo 93 lidí starších 60 let, v roce 2018 jich bylo 134. Loni patřilo odhalování a předcházení této trestné činnosti mezi priority policie, řekl krajský ředitel policie Vladislav Husák. Policisté v tom podle něj chtějí pokračovat i letos.

Kriminalitu páchanou na seniorech vnímá Husák velmi negativně. „Myslím, že to je téměř to nejhorší, co se v naší branži může dít," uvedl.

Mezi nejčastější případy patří podvody, kdy si pachatel či pachatelé vytipují vhodnou oběť a pod falešnou záminkou se k ní vnutí. Častým scénářem je, že údajně zraněný nebo zaneprázdněný "příbuzný" potřebuje finanční pomoc a nemůže sám přijít. Někteří podvodníci se také vydávají za energetiky, pracovníky vodárny či pošty.

„Způsob spáchání je velmi jednoduchý. Někdo telefonuje, říká, že někdo z rodiny má určitý problém, potřebuje nějaké peníze. A potom je tedy senior ostražitý a opatrný a zavolá policii nebo rodině, ověří si to. Anebo je neopatrný a bohužel na ten lep skočí a potom to je velmi nepříjemné zjištění, že přišel o nějaké peníze," uvedl Husák. Vliv mají podle něj takové případy i na fungování rodiny. „Mnohdy zjišťujeme, že celá řada seniorů se potom stydí přiznat, takže si to spíše nechává pro sebe," dodal.

Policisté a prevence

Policie se podle Husáka v tomto směru hodně zaměřuje na prevenci, loni v kraji organizovala nebo se spolupodílela na 21 akcích. Policie není v tomto směru jediná, prevenci se například dlouhodobě věnuje liberecká městská organizace Kontakt. „Hodně nám při osvětě pomohla kampaň Liberec proti šmejdům," uvedl ředitel Kontaktu Michael Dufek. Jde o projekt města zaměřený proti nepoctivým prodejcům, který v Liberci začal už před pěti lety. Seniory se podle Dufka snaží varovat i v rámci jejich akademie, besed a k dispozici mají i ombudsmanku Kontaktu.

Dufek míní, že informovanost mezi seniory je nyní znatelně vyšší než třeba před pěti či deseti lety. „Prevenci je ale potřeba dělat neustále, stále dokola. Bohužel lidé v pozdějším věku zapomínají," uvedl Dufek. Řada seniorů podle něj navíc riziko, že se mohou stát obětí, podceňuje. „Vždy říkám, že člověk, který mi řekne, že jemu se to nemůže stát, tak je přesně ten ideální člověk, aby ho někdo podvedl nebo mu ublížil, protože si neuvědomuje to riziko," dodal.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky kriminalita, senioři, Liberecký kraj, policie, Vladislav Husák, prevence, rodina, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalita na seniorech je téměř to nejhorší z naší branže, říká policejní ředitel Husák. Loni jí ubylo  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.