Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Uzavření kauzy s libereckým hejtmanem zhatily technické problémy

Technické problémy při přehrávání CD dnes znemožnily ukončit dokazování v korupční kauze, v níž je obžalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). CD s prostorovými odposlechy se tak budou nejspíš přehrávat příští úterý. Líčení mělo původně pokračovat v pondělí, předseda senátu Petr Neuman ho ale zrušil, protože jedna z přísedících nemá hlídání pro nemocné dítě. Soudce dnes avizoval, že v úterý chce zahájit i závěrečné řeči. Líčení jsou naplánovaná do příštího pátku, v kauze je obžalováno 12 lidí a čtyři firmy.

U soudu se dnes měly přehrávat záznamy z rozhovorů, jež zachytily prostorové odposlechy. V soudní síni ale nebylo takřka nic slyšet a problém byl CD vůbec spustit. Podle Neumanna zkusí CD přehrát v úterý, pokud se podaří zajistit lepší techniku. „Zda se v budově najde nějaké zařízení, je to podle mého odhadu na dvě hodiny čistého času," uvedl soudce. Pokud nebude nikdo žádat doplnění dokazování, jde o poslední důkaz v této kauze.

V případu bylo původně obžalováno 13 lidí a čtyři firmy, jeden z obžalovaných z firmy Metrostav ale koncem minulého roku zemřel, a soudce tak jeho trestní stíhání zastavil. Soud se zabývá událostmi z let 2012 až 2014. Obžalovaným hrozí tresty od pěti do 12 let vězení. Kauza je spojená s dvěma libereckými projekty obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO), na něž chtěla čerpat evropské dotace. Nezískala je ani pro jeden. Podstatná část obžaloby se týká takřka dokončené opravy kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun, kterou dělala obžalovaná firma Metrostav. V kauze soud také posuzuje, zda nebyl spáchán trestný čin při přípravě oddechové zóny v centru Liberce za více než 30 milionů korun. Od její realizace GEPO ustoupila. Půta podle obžaloby na úplatcích získal 830.000 korun za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rizikově vnímané rekonstrukce kostela v evropském programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplacené až po dokončení oprav.

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, EU, soud, správa, korupce, Liberecký kraj, Půta, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Metrostav, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavření kauzy s libereckým hejtmanem zhatily technické problémy  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.