Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za výbuchem v Hamru je nedodržení postupu při likvidaci chemikálií

Vyšetřování odhalilo, že za výbuchem v Hamru na Jezeře, na jehož následky zemřel jeden člověk, bylo nedodržení postupu při likvidaci chemikálií.

Příčinou loňského výbuchu v areálu firmy Purum na Českolipsku bylo zřejmě nedodržení postupu při likvidaci chemikálií. České televizi to řekla policejní mluvčí Libereckého kraje Ivana Baláková. Při nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů bylo loni v listopadu osm pracovníků zraněno, jeden z nich později zemřel v nemocnici. ČT uvedla, že policie už také ví, jaké toxické látky při neštěstí unikly do ovzduší.

„Jednalo se o sloučeniny vysoce koncentrované kyseliny sírové a silně zásaditého hydroxidu sodného s příměsí dalších chemických sloučenin,“ řekla v ČT policejní mluvčí Baláková. Vdechnutí těchto látek při havárii způsobilo podle ní i smrt třiašedesátiletého zaměstnance firmy. „S vysokou mírou pravděpodobnosti bylo příčinou havárie nedodržení technologického postupu při likvidaci chemických látek,“ řekla Baláková v ČT.

S uniklými chemikáliemi se dostali do styku nejen záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích. Mnozí měli respirační a kožní potíže.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má po zásahu stále šest vozů mimo provoz. Jde o sanitky a vůz lékaře, které na místě zasahovaly nebo převážely zraněné. Po dekontaminaci čekají na technickou kontrolu, která je umožní vrátit do provozu.

„My jsme v tuto chvíli čekali na šetření policie, především na látky, které byly na místě nalezeny,“ řekl ČT mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Škody na vybavení sanit půjdou do statisíců a kraj je zřejmě bude vymáhat po firmě.

V areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře působí Purum od roku 2002. Jde o úpravnu, která využívá metody chemické neutralizace odpadů a vápenocementové stabilizace. K možné příčině havárie 19. listopadu se firma nechce vyjadřovat. Policie událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila. Okolnosti neštěstí prověřuje také Státní úřad inspekce práce.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, neštěstí, odpady, zdraví, správa, kriminalita, Liberecký, výbuch, Česká televize, Hamr na Jezeře, policie, havárie, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Inspektorát práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za výbuchem v Hamru je nedodržení postupu při likvidaci chemikálií  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.