Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud kvůli požáru v Severochemě v Liberci možná bude muset začít znovu

V případu muže obžalovaného z obecného ohrožení kvůli požáru v liberecké chemičce Severochema hrozí, že soud s ním bude muset začít nanovo. Důvodem je změna senátu libereckého soudu kvůli nemoci jedné přísedící a postoj státní zástupkyně Věry Němcové. Při pátečním líčení nedala souhlas s takzvaným čtením podstatného obsahu protokolu, což by umožnilo pokračovat v dokazování tam, kde skončilo.

Zdůvodnila to tím, že nebylo rozhodnuto o jejích námitkách ohledně protokolace z minulého líčení. „Protože v protokolu chyběly pasáže zhruba v rozsahu tří až čtyř listů," řekla Němcová.

Podle předsedkyně senátu Blanky Škrétové již byl vyhotoven dodatek protokolace. Zda dá státní zástupkyně souhlas s pokračováním projednávání i s novým složením senátu, se rozhodne při dalším líčení 18. března. Zbývá vyslechnout znalce a několik svědků.

„Pokud nebude dán souhlas ze strany státní zástupkyně ke čtení podstatného obsahu protokolu, tak budeme dokazování provádět znovu s novou paní přísedící," řekla Škrétová. „To znamená od úplného začátku, čtením obžaloby, výslechem pana obžalovaného a vyslechli bychom svědky, které jsem měla volané na dnešek," uvedla. Pokud začne případ znovu od začátku, soud bude muset znovu předvolat i svědky, kteří už vypovídali. Na příští líčení to ale určitě nebude. „To bychom nestihli," dodala Škrétová.

V kauze je obžalovaný bývalý zaměstnanec chemičky Jiří Mach. Podle obžaloby způsobil škodu skoro za 55 milionů korun, Severochema a pojišťovna požadují náhradu škody ve výši 181,56 milionu. Obžalovanému hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení. Vypovídat na policii i před soudem odmítl. Jen uvedl, že lituje toho, co se stalo.

Podle policie způsobil požár při pokusu ukrást chemikálii za zhruba 3000 korun. Když si stáčel do devítilitrového kanystru ředidlo, vznikl elektrostatický výboj a způsobil mohutný požár.

Požár v Severochemě

Oheň se 29. května 2017 rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu lehce popáleného Macha a zraněn byl i jeden z hasičů. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Policie evakuovala z továrny a jejího okolí 50 lidí.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky soud, požár, firmy, Severochema, Liberec, senát, státní zástupce, Jiří Mach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud kvůli požáru v Severochemě v Liberci možná bude muset začít znovu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.