Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči zasahovali u zřícené jeskyně. Naštěstí v ní nikdo nebyl

Ke zřícení části pískovcové jeskyně došlo u Lindavy na Českolipsku. Událost oznámil jeden z místních obyvatel. Místo prohledali kynologové, aby se ujistili, že skála nikoho nezavalila.

U Lindavy na Českolipsku se dnes zbortila část jedné z pískovcových jeskyní. Hasiči místo zabezpečili, aby se tam nikdo nedostal a preventivně povolali kynology se psy vycvičenými na vyhledávání v sutinách. Kynologové se svými psy postupně prohledali sutiny strženého bloku jeskyně, s negativním výsledkem, sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru Radka Kostelňáková.

Zřícení jeskyně ohlásili policii krátce po poledni. „Oznamovatel bydlí v okolí, informoval o zavalení části jeskyně poblíž říčky Svitavy,“ doplnil krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Poté, co se potvrdilo, že pod závalem nikdo není, předala podle něj policie místo revírníkovi Lesů ČR, do jejichž správy lokalita patří.

Místo, kde se jeskyně zbortila, je v nejrozsáhlejší oblasti s pískovcovými jeskyněmi v Čechách s názvem Pusté kostely. Nejznámější a největší jeskyní je Nautilus, kde už léta funguje v letní sezoně oblíbený motorkářský klub Pekelné doly. Zborcená jeskyně leží podle Kostelňákové mezi Pekelnými doly a jeskyní Pusté kostely II.

Celá oblast podél říčky Svitávky v délce necelých tří kilometrů od osady Svitava směrem k Velenicím je protkaná mnoha jeskyněmi, většinou umělými. Vznikaly v různých obdobích. V některých prostorách údajně žili už středověcí mniši a je pravděpodobné, že některé i sami hloubili. Jiné byly vytvořeny až v 18. století kvůli těžbě písku. Dalšího rozšíření se dočkaly za druhé světové války, kdy tam Němci vyráběli rychlopalné kanony. Po válce sloužil areál mimo jiné jako sklad zeleniny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, hasiči, rekreace, Českolipsko, jeskyně, Lindava, okres Česká Lípa, Svitávka (řeka), Hasičský záchranný sbor, Lesy České republiky, druhá světová válka, Česko, Pusté kostely, Nautilus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči zasahovali u zřícené jeskyně. Naštěstí v ní nikdo nebyl  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.