Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Spadané stromy v Křižanech uvěznily v autě ženu s dítětem. Hasiči měli přes stovku výjezdů

Už v pondělí odpoledne začala pro hasiče v celém Libereckém kraji náročná služba. Od 16. hodiny do dnešního rána měli celkem 111 výjezdů spojených se silným větrem a také deštěm, který vytopil několik zahrad a sklepů.

V 17:17 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů hlášení o poškozené střeše rodinného domu v Petrašovicích, kde silný vítr utrhl velké plechy na střeše a ty hrozily pádem. „Po příjezdu na místo hasiči zkoušeli ustavit výškovou techniku, ale vlivem nepříznivého počasí ji nebylo možné použít. Proto střechu zajistili a práce byly v místě odloženy,“ popsala mluvčí hasičů Lucie Hložková.

V Rozstání zase silný vítr utrhl střechu zahradního domku, která hrozila pádem k sousedům na zahradní altán. „Hasiči po příjezdu střechu bezpečně zajistili,“ dodala mluvčí.

V Jítravě se pro změnu silný vítr opřel do vzrostlého stromu, který sílu větru nevydržel a zřítil se přímo na rodinný dům. Strom spadl na vchod domu a uvnitř uvěznil majitelky psa. „Vzhledem k tomu, že nehrozilo bezprostřední ohrožení, bylo majitelce doporučeno strávit noc mimo objekt. Odstranění stromu by měli vyřešit stromolezci tak, aby nedošlo k poškození domu,“ popsala Hložková.

Vítr sfoukl také stan před vchodem Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, který byl nemocnici zapůjčen pro vytvoření odběrového místa pro Covid-19. „Hasiči tam stan stabilizovali a dofoukli,“ upřesnila mluvčí.

V Křížanech spadlé stromy uvěznily osobní automobil se ženou a dvouletým dítětem uvnitř. „Hasiči po příjezdu stromy rozřezali pomocí motorových pil a z komunikace bezpečně odstranili,“ řekla mluvčí hasičů.

Operační a informační středisko HZS Libereckého kraje muselo během pár hodin odbavit obrovské množství hovorů a žádostí o pomoc. „Na liberecké hasičské stanici v jednu chvíli zůstal pouze rychlý zásahový automobil, určený především na dopravní nehody, ostatní družstva byla v terénu,“ popsala Hložková. Podobná situace byla i na ostatních stanicích. Situace se uklidnila přibližně kolem 9. hodiny, poslední událost spojenou s nepříznivým počasím řešili hasiči v půlnoci.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky vítr, počasí, hasiči, strom, Liberecký kraj, vichřice, střecha, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Liberec, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spadané stromy v Křižanech uvěznily v autě ženu s dítětem. Hasiči měli přes stovku výjezdů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.