Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kriminálka zatkla čtveřici mužů z Libereckého kraje a Trutnovska. Našla u nich kilogramy trhavin

Z nedovoleného ozbrojování byli obviněni trutnovskou policií čtyři muži z okresu Trutnov a z Libereckého kraje. Kriminalisté u nich našli několik kilogramů trhaviny, kterou používali k nelegálnímu odstřelu kamene při hledání polodrahokamů a jiných vzácných minerálů. Za mřížemi můžou skončit až na osm let.

Kvarteto mužů ve věku od 35 do 48 let policie zadržela. Při domovních prohlídkách bytových i nebytových prostor v Královéhradeckém, Libereckém a ve Středočeském kraji, našli kriminalisté skoro čtyři kilogramy plastické trhaviny, 35 kilogramů sypké průmyslové trhaviny a přes třicítku rozbušek.

„Při zatýkání odpor nekladli. Problém byl hlavně v tom, že nelegálně v nevyhovujících podmínkách přechovávali velké množství trhaviny," řekl policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Nejaktivnější byl z celé skupiny podle policistů šestatřicetiletý muž. Výbušniny shromaždoval už od roku 2015 a zásoboval jimi ostatní. Pracoval v kamenolomech po celé republice a měl k nim přístup. Prošlo přes něj minimálně 16,5 kilogramu plastické trhaviny a 35 kilogramů průmyslové trhaviny Perunit s rozbuškami. Trhavinu skladoval nejen v garážích, ale i doma v bytě. Policisté u něj našli i nelegálně drženou brokovnici s téměř dvaceti náboji.

Zalarmován byl také pyrotechnik, protože se při výslechu zmínil, že ukryl v jednom z kamenolomů ve Středočeském kraji starý minometný granát. Dopravil ho sem na motorce. „Muž při převozu a manipulaci s ním velmi riskoval, granát byl ve špatném technickém stavu. Naštěstí se nikomu nic nestalo a pyrotechnik granát bezpečně na místě zneškodnil," uvedl Vincenc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, trhavina, drahokamy, Liberecký kraj, okres Trutnov, Trutnov, Středočeský kraj, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminálka zatkla čtveřici mužů z Libereckého kraje a Trutnovska. Našla u nich kilogramy trhavin  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.