Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Konec vyšetřování. Za výbuch v areálu firmy Purum v Hamru může podle policie zaměstnanec

Kriminalisté ukončili vyšetřování výbuchu v areálu firmy Purum v Hamru na Jezeře, ke kterému došlo v listopadu roku 2019. Podle nich za něj může jeden ze zaměstnanců, který nedodržel bezpečnostní postup. Po havárii byli dva zaměstnanci po nadýchání toxických zplodin ve vážném stavu, jeden v nemocnici zemřel. Právě tento zaměstnanec podle vyšetřování výbuch způsobil.

Jak k výbuchu došlo? Zaměstnanec, který pracoval na úseku obsluhy úpravny podle policie nedodržel své pracovní povinnosti při vypouštění chemikálií do neutralizační jímky a neprovedl řádnou prvotní přejímku dokumentace odpadu včetně jeho vizuální kontroly a kontroly neutralizační jímky před stáčením navezeného odpadu, kontrolu jeho kyselosti a teploty.

„Tím došlo k vypuštění dvou neslučitelných odpadů do jímky s následkem silné exotermické reakce a úniku nebezpečných par do ovzduší,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Schorová.

Těch se na místě nadýchali zaměstnanci firmy i příslušníci integrovaného záchranného systému, kteří na místě po havárii zasahovali. „V důsledku vdechnutí toxických látek skončili v nemocniční péči ve vážném stavu dva zaměstnanci firmy ve věku 55 a 63 roků. Starší z nich pak bohužel v nemocnici zemřel,“ dodala mluvčí.

Zdravotní potíže v podobě dráždivého kašle nebo podrážděných sliznic v nose, krku a v dutině ústní měli i zasahující záchranáři. „Většina z nich se následně podrobila preventivnímu vyšetření ve zdravotnickém zařízení,“ popsala Sochorová.

Případ tehdy začali vyšetřovat kriminalisté jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti, za což pachateli hrozilo až deset let vězení. Pachatel už ale souzen nebude, viníkem je totiž podle závěrů vyšetřování právě muž, který následky havárie nepřežil. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LK

Štítky policie, hamr, purum, výbuch, havárie, Hamr na Jezeře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec vyšetřování. Za výbuch v areálu firmy Purum v Hamru může podle policie zaměstnanec  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.