Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Horolezec spadl ze skály u Kozákova. Letěl pro něj vrtulník

Z osmimetrové výšky se v neděli nedaleko Kozákova zřítil ze skály devětapadesátiletý horolezec. Do těžce přístupného terénu pro něj letěl vrtulník.

K pádu došlo v Měsíčním údolí pod Kozákovem kolem čtvrté odpoledne. „Zřítil se přibližně z osmi metrů a k nehodě došlo v místě, které je pro pozemní transport velice obtížné. Nicméně pozemní zdravotnický personál se k němu dopravit dokázal,“ uvedl Jan Semerádt, letecký záchranář Horské služby Jizerské hory.

Sám ke zraněnému slanil z vrtulníku, a když muže zdravotníci stabilizovali a připravili k transportu, umístil jej do takzvané podvěsové sítě. „Pak nás vrtulník vyzdvihl a odletěl s námi na místo, kde mohl přistát a zraněného bezpečně složit na zem. Nato jsme muže naložili a posádka ho pak transportovala do nemocnice v Liberci,“ doplnil Jan Semerádt s tím, že letečtí záchranáři jizerské HS takto zasahují společně s LZS ve skalních oblastech poměrně často.

Záchranáři s vrtulníkem zasahovali také v sobotu v Jizerkách. Před pátou hodinou odpoledne oznámil dispečink linky 155 Horské službě, že na cestě mezi Královkou a kapličkou je starší turista s bolestí na hrudi a dušností. „Našla ho paní, která podobné příznaky dobře znala a správně vyhodnotila jeho stav. My jsme byli velice rychle na místě, muži poskytli kyslík, a umístili jej do úlevové polohy. Vysílačkou jsme pak navigovali vrtulník LZS, který přistál na louce hned vedle a lékař si pak pána už převzal do své péče,“ popsal výjezd Martin Černý, zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Dodal, že členové HS pak pacienta naložili do vrtulník a ten muže dopravil k dalšímu ošetření do nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba

Štítky horolezec, horká služba, Kozákov, horská služba, Jizerské hory, Martin Černý, Liberec, skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horolezec spadl ze skály u Kozákova. Letěl pro něj vrtulník  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.