Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jeden kůň budí větší respekt než deset policistů na zemi, říká vedoucí oddělení jízdní policie ve Frýdlantu

Oddělení jízdní policie ve Frýdlantu bylo zřízeno ke dni 1. listopadu 2021 a od počátku disponuje čtyřmi koňmi. Policisté s nimi vyjíždějí do celého Libereckého kraje a hlídají pohraničí. Vedoucí frýdlantského oddělení se s námi podělil o to, co musí kůň pro policii splňovat, jaká je náplň práce jezdců i kde všude můžeme policejní koně spatřit.

Frýdlantské oddělení jízdní policie je v republice nejmladší; další najdeme v Praze, Brně a Zlíně. „Byli jsme zřízeni z toho důvodu, že tu jsou chráněné krajinné oblasti, Krkonošský národní park a tak dále. Terény jsou nepřístupné, je to hodně blízko hranic a obslužnost technikou je mnohdy mizivá až skoro nulová. I pro Prahu je to dost z ruky, když je potřeba udělat bezpečnostní opatření tady na severu,“ řekl vedoucí Oddělení služební hipologie Vít Hák.

Policie má na oddělení v současnosti čtyři koně a čtyři jezdce. Dva koně jsou plemene český teplokrevník a dva jsou starokladrubští koně. „Všichni čtyři jsou kastrovaní, tedy valaši. Nejstaršímu je deset let a pochází od jízdní policie z Prahy. Jednoho jsme vykoupili v hřebčinci v Tlumačově a dva pocházejí z Národního hřebčína Kladruby nad Labem, ti jsou pětiletí,“ sdělil vedoucí.

Policie ale plánuje oddělení rozšířit, podle Háka je plný stav osm až deset koní. „Určitě plánujeme další koně, letos chceme koupit další dva s tím, že příští rok by se k nám měli dostat. Máme remontní stáj v Písku, kam je kůň po nákupu přibližně na rok umístěn kvůli základnímu výcviku,“ vysvětlil.

Bělouši se k policii nedostanou

Kůň vhodný pro jízdní policii musí splňovat různá kritéria. „Máme dané, které koně kupujeme. Valaši jsou klidnější. Klisna může být náladová, valach je ovladatelnější,“ řekl Hák. Důležitá je i barva srsti. Kůň musí být hnědák, ryzák nebo vraník, nesmí být bílý nebo grošovaný. Bílý kůň je totiž složitější na údržbu a péči.

Za první republiky fungovaly na našem území čtyři jízdní policie. Každé oddělení se odlišovalo barvou srsti koní. Praha měla bílé koně, Česká Lípa hnědáky a když se někde setkali, tak bylo vidět, z jakého oddělení jsou.

„Můžeme vykupovat koně ve věku maximálně šest let, kohoutková výška musí činit minimálně 165 centimetrů. Kůň musí být charakterově vyrovnaný; při nákupu se dělá zkouška s rušivými vlivy v podobě PET lahví, přejití koberce, různé prapory a tak dále. Pomocí rentgenů se zjistí, zda kůň nemá nějakou vrozenou vadu, aby nám tu co nejdéle vydržel. Předpokládaná doba výkonu služby je až dvacet let,“ uvedl vedoucí oddělení.

Každých šest až osm týdnů musí kovář provést koním korekturu kopyt. Koně jízdní policie mají kované, železné podkovy s ozuby proti sklouznutí. „Přes zimu se jim tam dává gumová vložka, tzv. vyhazovák, aby se jim sníh nenabaloval na kopyta a netvořily se nášlapky,“ řekl Hák.

Jak vypadá náplň práce?

Nejen kůň, ale i jeho jezdec musí splňovat několik podmínek. „Samozřejmě musí být policista, musí mít vztah k tomu zvířeti. Nesmí se ho bát a musí předvést, že ho umí ovládat. Potenciálního jezdce si vyzkoušíme tzv. kondiční jízdou, kdy se nám dotyčný policista předvede a ukáže své dovednosti na koni. Každý zájemce má jiné zkušenosti, jiný styl ježdění, výcvik poté sjednocujeme pod jednotným velením,“ sdělil vedoucí.

Koně pravidelně trénují odolnost vůči rušivým jevům; hází se dýmovnice, výbuška, prapory, PET lahve, připravují se i na střelbu. Zpravidla do roka po zařazení musí složit speciální zkoušky, aby poté mohli vykonávat bezpečnostní opatření.

Během dne pak policista buď pracuje s koněm na jízdárně a trénuje drezuru nebo skoky. „Mají také hlídkovou činnost, kdy mají jasně dané, do jaké lokality jedou, jakého koně si kdo bere. Koně si připraví a odjíždějí na dané stanoviště. Tam vykonávají třeba kontrolu chalup, hlídkovou činnost, pátrací akci nebo prezentaci policie při různých akcích. Byli jsme třeba v Harrachově na Vítání jara, Jizerské padesátce, teď nás čeká akce v Krompachu u Jablonného,“ uvedl Hák.

Frýdlantší policejní koně jsou podle vedoucího oddělení ještě mladí, nejsou proto připravení do zásahu na bezpečnostní opatření. V současnosti s nimi policisté provádí hlídkovou činnost a představení policie.

Koně vyjíždějí do celého kraje

Z Frýdlantského výběžku vyjíždí policie s koňmi do celého Libereckého kraje. „Jezdíme až na Máchovo jezero, na hranici u Jablonného v Podještědí s Německem, dále jezdíme na hlídky po okolí, do Jizerek, Krkonoš i Českého ráje. Do budoucna budeme vypomáhat třeba i v Ústeckém či Královéhradeckém kraji."

Kůň je pro policii mnohdy velkou výhodou. „Jezdec na koni budí daleko větší respekt, než třeba deset policistů na zemi. Počítá se to tak, že jeden kůň je přibližně deset členů pořádkové jednotky,“ dodal Hák.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv jízdní policie Frýdlant

Štítky Liberecký kraj, jízdní policie, koně, Frýdlant, bezpečnost, policie, Praha, bezpečnostní opatření, Brno, Zlín, Krkonošský národní park, Jizerská padesátka, Jablonné v Podještědí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeden kůň budí větší respekt než deset policistů na zemi, říká vedoucí oddělení jízdní policie ve Frýdlantu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.