Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Znovu od začátku. Soud v kauze, kde je obžalován i hejtman Půta, začal čtením obžaloby

Po dvou letech se znovu rozběhl soud v korupční kauze opravy kostela Sv. Máří Magdalény v Liberci, ve které je obžalován i hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). Soud probíhá znovu úplně od začátku, tedy čtením obžaloby. Předseda senátu Pavel Pachner to zdůvodnil dobou, jež uplynula od předchozího řízení u soudu v Liberci i tím, že někteří obžalovaní v minulosti nebyli ani vyzváni k účasti na líčení.

Líčení bylo ke krajskému soudu vráceno. Jenže tehdejší soudce Petr Neumann mezitím odešel do důchodu a začátek se tak odsunul. A když teď začal, bylo jasné, že na jeho účastníky čekají veškeré úkony. Státní zástupce Radim Kadlček tak musel znovu přečíst obžalobu, jen to se protáhlo na celé dopoledne. „Vrchní soud rozhodl o zrušení původního rozsudku, a to z mnoha důvodů – nedostatečného odůvodnění a vyslovil také několik závazných právních názorů,“ uvedl Kadlček ještě před zahájením líčení.

V kauze je obžalováno dvanáct lidí a také dvě právnické osoby. Všechny obžalované před dvěma lety nepravomocně osvobodil liberecký soud, vrchní soud verdikt zrušil. Obžaloba je viní z šesti trestných činů, za něž jim hrozí tresty od pěti do 12 let.

Nové hlavní líčení je naplánováno na dalších pět měsíců, po přečtení obžaloby by tak měly postupně následovat výslechy obžalovaných a pak další úkony. Rozsudek je možné očekávat nejspíš v říjnu.

Kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 za téměř 100 milionů Kč. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic.

Stěžejní část případu souvisí s téměř dokončenou opravou kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů. Podle obžaloby bylo výběrové řízení zmanipulované ve prospěch obžalované firmy Metrostav a zakázka předražená o 17 až 24 milionů.

Státní zástupce uvádí, že právě pracovníci Metrostavu nabízeli úplatek hejtmanovi, aby jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistil zachování rekonstrukce kostela v dotačním programu a také změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav. Půta to od počátku popírá a je přesvědčený, že v obžalobě nejsou vůči němu žádné důkazy.

„Dnes jdu po dvou letech opět k soudu. Osm let poté, co mě v případu kostela Máří Magdalény obvinili. Z něčeho, co jsem neudělal a pro co navíc nejsou ve spisu žádné důkazy. Osm let života a po změně soudce jsme znovu na začátku. Věřím ale, že i tentokrát mě soud osvobodí," uvedl Půta před zahájením líčení na twitteru.

Druhá část kauzy s hejtmanem spojená není. Týká se podezření z korupce u projektu oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů, tento projekt GEPO nakonec vůbec nerealizovalo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky soud, půta, hejtman, Metrostav, Liberec, Martin Půta, kostel, Marie Magdalena, oprava, Starostové a nezávislí, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znovu od začátku. Soud v kauze, kde je obžalován i hejtman Půta, začal čtením obžaloby  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.