Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podvodníci se vydávají za exekutory, přes SMS se snaží vylákat peníze i údaje

Exekutorská komora ČR varuje před podvodníky, kteří se vydávají za exekutory. Přes SMS lákají lidi na falešný web napodobující stránky komory, aby získali peníze i osobní údaje. Poškozeným exekutoři radí, aby informovali policii. Exekutorská komora ČR se už v dané věci obrátila na odpovědné orgány, uvedla mluvčí komory Eva Rajlichová.

Lidé dostanou SMS zprávy informující o smyšlené exekuci s tím, že si můžou dluh vyhledat na podvodné stránce ekcr.org/search," popsala podvod mluvčí. Na zmíněném falešném webu, který napodobuje vzhled oficiálních stránek komory, se po zadání osobních údajů objeví informace o smyšleném dluhu a smyšlené exekuci. Aplikace následně odkáže na možnost uhradit dluh. "Jde o podvodnou stránku zjevně vytvořenou za účelem vylákání finančních prostředků z důvěřivých návštěvníků," doplnila Rajlichová.

Skutečný web Exekutorské komory ČR používá českou doménu ".cz", takže jeho adresa je "www.ekcr.cz". "Exekutorská komora ČR upozorňuje, že stránka ekcr.org/search nepatří Exekutorské komoře ani žádnému ze soudních exekutorů," uvedla Rajlichová. Pokud tedy někomu přijde zmíněná podvodná zpráva, neměl by v žádném případě otevírat odkaz na falešný web a zadávat na něm své údaje, nebo dokonce provádět platby.

Podvodníci zneužili podobně jméno Exekutorské komory ČR už v minulosti. Například v roce 2019 komora opakovaně varovala před vlnami podvodných výhrůžek smyšlenými exekucemi, které se zaštiťovaly jmény skutečných exekutorů. Podvodníci se tehdy na své oběti obraceli přes SMS, e-maily i telefonáty.

Časté jsou v posledních letech také podvodné výzvy k investicím do kryptoměn, které se zaštiťují jmény známých firem či osobností, upozornila v tiskové zprávě na takový případ společnost Tiscali Media. „Podvodný text, šířený prostřednictvím e-mailu a facebookové kampaně, vypadá jako zpráva z webových stránek Tiscali.cz. Provozovatel webu, společnost Tiscali Media, nemá se zadavateli této podvodné reklamy nic společného," oznámila firma. Podvodníci podle ní zkopírovali obsah a vzhled stránky Tiscali.cz a používají ho na různých doménách.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, komunikace, internet, finance, podvod, exekuce, soudní exekutor, SMS, Exekutorská komora České republiky, Česko, TISCALI MEDIA, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci se vydávají za exekutory, přes SMS se snaží vylákat peníze i údaje  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.