Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Soud v Liberci potrestal osm mužů za nedovolené ozbrojování podmínkami

Podmíněné tresty uložil ve čtvrtek Okresní soud v Liberci osmi mužům obviněným z nedovoleného ozbrojování. Neoprávněně měli ve vlastnictví desítky zbraní včetně samopalů. Rozsudkem soud stvrdil dohodu o vině a trestu, kterou obvinění muži ve věku 36 až 72 let uzavřeli se státním zástupcem.

Verdikt není pravomocný, neboť státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou kvůli kontrole položek, u nichž soud rozhodl, že propadnou státu. Obviněným hrozilo za nedovolené ozbrojování až osm let vězení. Policisté zajistili před třemi lety při domovních prohlídkách 97 střelných zbraní, z toho 26 samopalů, a také přes 24 000 nábojů. Později zjistili, že některé ze zbraní drželi muži legálně. Žádnou ze zajištěných zbraní nebyl spáchán násilný trestný čin.

V případu bylo původně devět obviněných, jeden z nich ale během vyšetřování zemřel. Osmi mužům z Liberecka, Jablonecka a Pardubicka dnes soud uložil podmíněné tresty od 26 měsíců do tří let se zkušební dobou od 30 měsíců do pěti let a rozhodl o zabavení zbraní. Dvěma mužům navíc za předchozí porušení podmínky uložil probační dohled.

Obvinění i spravovali nefunkční zbraně

Díky uzavření dohody o vině a trestu se dokazování u soudu v případu neprovádělo. Policie se případem začala zabývat v listopadu 2018, kdy na Frýdlantsku zadržela dva z obviněných, kteří stříleli ze samopalů v lese nedaleko hlavní silnice. Policie už dříve uvedla, že zbraně, střelivo i prekurzory k výrobě střeliva si obvinění opatřovali částečně na burzách nebo přes internetovou inzerci. Nakupovali i nefunkční zbraně, které dokázali uvést do provozuschopného stavu.

Někteří obvinění měli doma dílny, kde upravovali koupené nefunkční zbraně do střelbyschopného stavu. „Zbraně byly upravované s jistou mírou sofistikovanosti," uvedl v průběhu vyšetřování Zdeněk Chmelík z policejního odboru služby pro zbraně. Za jednu ze zajímavějších zbraní pro sběratele označil tehdy italský samopal s dřevěnou pažbou z roku 1938.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, zbraně, ozbrojování, Liberec, krimi, zbraň, Zdeněk Chmelík, Liberecký kraj, Pardubický kraj, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci potrestal osm mužů za nedovolené ozbrojování podmínkami  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.