Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lesníci evidují růst krádeží dřeva, k ochraně před zloději dávají do klád čipy

V lesích přibývá krádeží dřeva. Za první půlrok dokonce o 45 procent. Státní podnik Lesy České republiky začal k zamezení krádeží letos v létě používat sledovací GPS čipy, které lesníci instalují do klád na skládkách v lesích.

Nejvíce případů krádeží evidujeme v severních Čechách, kde doznívá kůrovcová kalamita a dříví na skládkách je stále velké množství. Roli hraje i růst cen dřeva v poslední době," řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Objem ukradeného dřeva za prvních devět měsíců roku podnik vyčíslil na 2400 metrů krychlových se škodou 1,7 milionu korun.

Proti zlodějům se lesníci brání závorami na cestách v lesích, používáním fotopastí nebo používáním mobilní aplikace, do níž revírník Lesů ČR zanese každou fůru dřeva, která na kamionu opouští skládku. Policie má do aplikace Lesů ČR přístup a data z ní může použít při silniční kontrole kamionu naloženého dřevem.

Letošní novinkou je používání GPS čipů. Lesníci čip vloží do otvoru vyvrtaného v kládě, který pak zamaskují. Následně mohou v mobilní aplikaci pohyb klády na mapě sledovat. „Zatím jsme instalovali stovky čipů a nová metoda již má výsledky. Na odhalování zlodějů spolupracujeme s policií," řekla mluvčí.

Lidé si však mohou dřevo z lesa odnést i bez toho, že by jim hrozil postih. „Každý si může sebrat na zemi ležící klest. Průměr větve ale nesmí překročit sedm centimetrů," řekla mluvčí.

Zájemci si mohou dřevo na palivo od Lesů ČR také koupit, a to buď ze skládky nebo formou samovýroby. Zájem o dřevo je veliký a podnik na něj mnohde musí dělat pořadníky. Každý zájemce si u státních lesů může koupit až 35 metrů krychlových dřeva. Ceny dřeva na topení podnik od dubna neměnil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky ČR, lesy, dřevo, kriminalita, krádež, Lesy ČR, les, Lesy České republiky, Severní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci evidují růst krádeží dřeva, k ochraně před zloději dávají do klád čipy  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.