Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po potyčce bodnul otce, ten po převozu do nemocnice zemřel. U soudu dostal syn trest deseti let vězení

Liberecký krajský soud potrestal deseti lety vězení jednadvacetiletého Reného Žiga. Ten v květnu po slovní potyčce v Liberecké ulici v Jablonci nad Nisou zaútočil na svého otce nožem a smrtelně ho zranil. Jedinou ranou trefil srdce a jeho otec po převozu do nemocnice, i přes synovu okamžitou pomoc, zemřel.

Potyčka se odehrála 11. května kolem půl čtvrté ráno a zachytila ji i kamera městského kamerového systému. Ze záznamu vyplývá, že oba muži se nejprve verbálně napadali, starší z nich pak mladšího podkopl až upadl na zem. Ležící muž se však náhle zvedá a s nožem v ruce útočí. Jednou ranou takzvaným motýlkem trefuje René Žigo devětatřicetiletého otce přímo do srdce.

Sám pachatel pak volá záchranku a snaží se otci ve spolupráci s operátorkou pomoci, jeho otec ale po převozu do nemocnice umírá. U soudu o půl roku později vinu přiznává v celé rozsahu. „Vztahy byly celý život špatný. Je to těžký. Lituju toho,“ říká soudci René Žigo.

On i jeho devětatřicetiletý otec brali pervitin, hádky byly na denním pořádku. „Je to neštěstí. Stalo se. Nechtěl jsem to tak udělat,“ lituje dnes mladík.

Erik Žigo s advokátem.

Žigovi původně hrozil až osmnáctiletý trest, sama státní zástupkyně ale nakonec požadovala desetiletý, tedy na spodní hranici. Žigovi ulehčilo, že se hned po činu otci snažil pomoct, je stále mladý a ve vazbě se chová příkladně.

Tragické situaci podle něj předcházel útok na něj. „Říkal mi, že mě zabije, že jsem ukradl deset tisíc korun. To nebyla pravda. Přišel a napadal mě, držel mě pod krkem,“ popisoval osudné chvíle. Poté podle svých slov jednal bez rozmyslu. „Měl jsem nervy, nejednal jsem jako člověk, ale jako zvíře,“ dodal.

Žigo nakonec stráví ve vězení deset let. Také soudce přihlédl k polehčujícím okolnostem. „Vztahy byly velice špatné. Poškozený byl dlouhodobě agresivní. Oba dva užívali pervitin. Vygradovalo to konfliktem, bohužel s nožem v ruce,“ uvedl soudce Richard Skýba. Také on přihlédl k jeho dobrému chování, nízkému věku i rodinným poměrům, které byly velmi špatné. Žigovi vyšel vstříc i tím, že trest si odpyká ve věznici s ostrahou, původně měl být zařazen do věznice se zvýšenou ostrahou.

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec

Štítky soud, liberec, potyčka, vražda, jablonec, liberecká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po potyčce bodnul otce, ten po převozu do nemocnice zemřel. U soudu dostal syn trest deseti let vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.