Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kriminalita se opět vrací na předcovidovou úroveň. Meziročně stoupla o víc než čtvrtinu

Kriminalita v Libereckém kraji loni meziročně stoupla o víc než čtvrtinu. Policisté řešili 8399 případů, což je nejvíce od roku 2019. Objasněnost loni poprvé od roku 2015 klesla pod 50 procent, pachatele se podařilo zjistit ve 4076 případech. Vyplývá to ze statistik, které policie zveřejnila na svém webu.

Loňský nárůst kriminality v Libereckém kraji byl obdobný jako v celé republice. Policejní prezident Martin Vondrášek už dříve uvedl, že na nižší kriminalitě v letech 2020 a 2021 měla vliv opatření zavedená v souvislosti s pandemii koronaviru, která omezovala i volný pohyb osob.

Loni v kraji výrazně přibylo zejména majetkových deliktů. Policie jich evidovala 4382, o rok dříve jich bylo skoro o 1700 méně. Majetková kriminalita měla také podstatný vliv na loňskou nízkou objasněnost, u těchto případů byla jen zhruba třicetiprocentní.

Skoro o desetinu stoupla loni i násilná kriminalita. Takových případů policisté řešili 671, což je o 54 více než v roce 2021. Meziročně ale ubylo vražd. Loni se staly dvě. V květnu dvacetiletý mladík bodl při potyčce svého otce nožem na ulici v Jablonci nad Nisou. Zraněním devětatřicetiletý muž podlehl v nemocnici. V září na okraji Liberce šestapadesátiletý muž po slovní rozepři nelegálně drženou střelnou zbraní zastřelil o šest let staršího souseda, který na místě zemřel.

V roce 2021 policisté v kraji řešili pět případů posuzovaných jako trestný čin vražda, ve dvou případech oběť násilný útok přežila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, kriminalita, Liberecký kraj, 2022, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalita se opět vrací na předcovidovou úroveň. Meziročně stoupla o víc než čtvrtinu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.