Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muže z Liberce viní ze znásilnění sedmi dětí. Nechal jsem to zajít moc daleko, řekl u soudu

U Krajského soudu v Liberci začal soud s dvaatřicetiletým Janem R., kterého obžaloba viní ze znásilnění sedmi malých dětí a také výroby dětské pornografie. V minulosti už byl za podobné činy trestán a hrozí mu dvanáct let vězení. V případě uznání recidivy by se mohl trest zvýšit až na šestnáct let.

Muž podle obžaloby zneužil šest dívek a jednoho chlapce. Šlo zejména o děti příbuzných, které hlídal. V jednom případě podle obžaloby zneužil dívku na jarním táboře, který pořádal. Vedl totiž spolek Děti ráje železnice a pořádal i dětské tábory.

Jan R. při výpovědi u soudu přiznal, že pohlavní styk měl nebo se o to pokusil u pěti dívek. U jedné dívky uvedl, že s ním spala v posteli, ale nic se nestalo. Odmítl také, že by pohlavně zneužil chlapce. „Jsem heterosexuálně založený," řekl u soudu.

V minulosti už byl přitom za znásilnění dvou dívek dvakrát odsouzen, už v sedmnácti letech znásilnil jedenáctiletou dívku, za což byl v roce 2007 odsouzen k tříleté podmínce. Za necelý rok poté ale znásilnil třináctiletou dívku, a protože byl v podmínce, dostal šest let vězení.

Znalci mu tehdy diagnostikovali heterosexuální pedofilii a soudkyně mu vedle trestu vězení uložila i ochrannou sexuologickou léčbu.

Obžalovaný u soudu uvedl, že se nejprve léčil ústavně a poté ambulantně až do roku 2021. Poté měl brát tlumící léky. U soudu ale řekl, že léky vynechával. Svých činů před soudem litoval. „Samotného mě mrzí, že jsem to nechal zajít tak daleko a pomoc jsem neřešil dřív. Nechci to zlehčovat nebo svádět na svou deviaci. Věděl jsem, co dělám, ovládací schopnosti byly snížené, to mě ale neosvobozuje,“ řekl.

Rodiny zneužitých dětí po něm požadují náhradu za nemajetkovou újmu 2,85 milionu korun. „Byla jim způsobena nevratná celoživotní újma," uvedl jeden ze zmocněnců poškozených.

Případ otevírá také otázku, jak mohl člověk, který byl dvakrát odsouzený za znásilnění nezletilého, vést spolek, který pořádal dětské tábory. Důvod je ten, že obžalovanému se první dva tresty časem z rejstříku vymazaly. To byl měl změnit nově vznikající registr sexuálních delikventů. Pak už by se nemělo stát, aby právě Jan R. mohl pracovat v mimoškolních kroužcích nebo na letních táborech.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, liberec, znásilnění, děti ráje železnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muže z Liberce viní ze znásilnění sedmi dětí. Nechal jsem to zajít moc daleko, řekl u soudu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.