Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zloději se zaměřují na kurýrní služby. Krádeže můžou mít na svědomí gangy

Řidiči kurýrních služeb, rozvozových dodávek či zásobování jsou v poslední době terčem zlodějů. Sérii případů okradených pracovníků těchto sužeb řeší liberečtí policisté, ale i policisté v jiných částech republiky. V souvislosti s tím pracovníky těchto služeb policie varuje, aby byli opatrní.

„V posledních měsících jsme zaznamenali desítky případů krádeží, především finančních hotovostí z vozidel, kterých se dopouštějí organizované skupiny zločinců ze zahraničí. Jejich oběti přišly v jednotlivých případech o desetitisíce až statisíce korun. V jednom případě i o miliony korun,“ informoval mluvčí Policejního prezídia Jakub Vinčálek.

Od minulého roku vyšetřují i v Libereckém kraji sérii těchto případů, jejichž počet překročil desítku. „Poškození jsou řidiči dodávek, zejména kurýrních služeb PPL, Zásilkovna a podobně, ale i třeba řidiči zásobování, například rozvážející maso,“ popsal mluvčí Policie ČR Vladimíra Šrýtrová. Škody z těchto krádeží se přitom vyšplhaly v našem kraji až ke 180 tisícům korun.

Zloději využívají nepozornosti řidičů rozvozových služeb a zejména pak používají různé triky. Dodávku si často předem vytipují a pak ji ve voze s polskou nebo německou registrační značkou nějaký čas sledují. Následně využijí nepozornosti řidiče při vykládání a předávání zásilky a většinou z neuzamčeného vozidla ukradnou peníze, které ponechá řidič volně položené na sedadle nebo jiném místě ve vozidle.
Dochází ale i k případům, kdy pachatelé na nějakém místě poškodí či propíchnou pneumatiku dodávky a pak jedou za dodávkou až do chvíle, kdy řidič zjistí závadu a začne ji řešit. Zatímco řidič opravuje kolo, pachatelé mu z dodávky ukradnou peníze.

„Policisté řešili i případ, kdy si pachatelé počkali, až kurýr opustil a uzamkl vozidlo a dostali se do něj násilím, a to rozbitím okénka. Bohužel jsme se setkali i s případem, kdy se řidič z jedné chyby nepoučil a stejnou chybu udělal dvakrát. Tyto chyby ho stály dohromady přes 200 tisíc korun,“ doplnila Šrýtrová.

Organizované skupiny se však zaměřují i na běžné řidiče, které si vyhlédnout před bankou nebo směnárnou, poté je sledují a okradou podobným postupem. Využijí řidičovu nepozornost třeba na parkovišti nebo u čerpací stanice či při zmíněné výměně pneumatiky. Používají také technické zařízení pro zablokování uzamčení vozidla a pak už je pro ně snadné auto vykrást.

„Řidiči by měli být obezřetní, zda je někdo nesleduje. I při výměně pneumatiky auto zamknout, uzamykání auta fyzicky zkontrolovat zejména nenechávat nic uvnitř,“ zdůrazňuje Vinčálek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky gang, vykradená auta, kurýrní služby, varování, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloději se zaměřují na kurýrní služby. Krádeže můžou mít na svědomí gangy  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.