Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Na Velikonoce čekejte v kraji více policejních hlídek. Zaměří se na rychlost i alkohol

Jako každý rok, i letos policisté očekávají na silnicích silnější provoz během velikonočních svátků, které jsou před námi. Policejní hlídky v Libereckém kraji proto plánují dopravně bezpečnostní akci, během níž se zaměří na chování všech účastníků silničního provozu.

Policisté budou dohlížet na bezpečnost a plynulost provozu na silnicích všech tříd v našem kraji, a to především na těch úsecích komunikací, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám.

Více policistů v terénu 

Hlídky se zaměří hlavně na to, jak řidiči dodržují nejvyšší povolenou rychlost nebo zda neřídí pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky. Dále policisty bude zajímat technický stav vozidel a obecně, jak řidiči dodržují pravidla silničního provozu. Běžný dohled nad silničním provozem tak bude o nadcházejícím prodlouženém víkendu ve srovnání s běžným víkendem výrazně posílen. Do kontrol se proto zapojí vyšší počet policistů dopravní i pořádkové policie v rámci celého Libereckého kraje.

V Libereckém kraji evidují policisté za první tři měsíce tohoto roku celkem 1148 dopravních nehod, což je oproti loňskému roku za stejné období nárůst o 85 nehod. Z toho 6 osob přišlo o život,  5 jich bylo těžce zraněno a 194 zraněno lehce. Celkem v 45 případech dopravních nehod zjistili policisté alkohol. 

Pokud řidič řídí vozidlo pod vlivem alkoholu nebo drog, hrozí mu ve správním řízení trest ve výši 2 500 až 20 tisíc korun, zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel od 6 měsíců do 1 roku a navrch 7 bodů do bodového hodnocení řidiče. „Zde pouze připomínáme, že rovněž není dovoleno řídit jízdní kolo či koloběžku pod vlivem alkoholu nebo drog," uvedl Jan Frieser z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. 

Pokud se řidič odmítne podrobit vyšetření, zda při jízdě není ovlivněn alkoholem nebo drogami, hrozí mu ve správním řízení trest ve výši 25 000 až 50 000 korun, zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel až na dva roky a navrch 7 bodů do bodového hodnocení řidiče.

Sváteční řidiči 

Na Velikonoce za volant usedají i méně zkušení řidiči. Také se ve větší míře popíjí alkohol. „Není tedy dobrý nápad vyrazit jako řidič na koledu a na zastávkách se posilňovat alkoholickými nápoji. Hrozící sankce za to nestojí, související zvýšené riziko úmrtí snad nemusíme ani zmiňovat," uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky kontrola, hlídka, svátky, Velikonoce, provoz, doprava, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Velikonoce čekejte v kraji více policejních hlídek. Zaměří se na rychlost i alkohol  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.