Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Muž při boulderingu v Sedmihorkách spadl ze šestimetrové výšky. Letěl pro něj vrtulník

Zraněním skončilo lezení poblíž věže Sfinga v Sedmihorkách pro horolezce. Ten se při boulderingu zřítil z asi šestimetrové výšky. Na místo musel vrtulník záchranářů, který muže poté transportoval do liberecké nemocnice.

Horolezec při pádu utrpěl zranění v oblasti hlavy, stěžoval si záchranářům na bolesti krku a ruky. „Kvůli nepřístupnému terénu, mezi skalními věžemi, museli záchranáři k poraněnému slanit,“ dodal Marek Fryš z Horské služby Jizerské hory.

Po ošetření v terénu využili záchranáři k první fázi jeho transportu podvěsové sítě na šedesátimetrovém podvěsu. „Na přilehlé louce, vhodné a bezpečné pro přistání vrtulníku jsme muže přeložili na palubu a odtransportovali do nemocnice v Liberci,“ popsal postup letecký záchranář horské služby Jiří Car, který spolu s lékařem slanil k poraněnému.

Zásahy za využití takto dlouhého podvěsového lana prověřují dovednosti celé posádky. „Jednak pilota, ale také záchranáře vysazovače, který pilotovi při tomto manévru předává informace o poloze záchranářů v podvěsu a překážkách, kterým je třeba se vyhnout,“ uzavřel Fryš.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba ČR

Štítky horská služba, sedmihorky, skály, záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honza Skočdopole

Hoši (a holky), že se na ty highbally radši nevykašlete. Noha/ruka mi může uklouznout i když drtím 8A jak na běžícím páse.

Úterý, 30. května 2023, 19:23Odpovědět

Muž při boulderingu v Sedmihorkách spadl ze šestimetrové výšky. Letěl pro něj vrtulník  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.