Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sasko kvůli migraci posílá do pohraničí více policistů. Sloužit budou na hranici s Libereckým krajem

Opatření německé vlády proti nelegální migraci z Polska a Česka nefungují, Sasko proto do pohraničí vyšle více policistů, na tiskové konferenci v Drážďanech to oznámil zemský ministr vnitra Armin Schuster. Uvedl, že kroky, jejichž součástí budou vedle klasických namátkových policejních kontrol také pátrání policistů v civilu, jsou zaměřeny především proti převaděčům.

Saské ministerstvo vnitra dnes ČTK sdělilo, že policie se zostřenými opatřeními začne ve středu v zemském okrese Zhořelec (Görlitz), který sousedí s Polskem i Českou republikou. Do Zhořelce na úvodní den akce přijede také šéf saské policie Jörg Kubiessa.

Česká policie na Liberecku, které s německým okresem Zhořelec sousedí, žádná opatření od středy nechystá. „Spolupracujeme s německými kolegy v problematice migrace i běžné kriminality. Takřka denně máme společné hlídky na území Německa i Česka, ale žádná další opatření navíc nechystáme," řekl liberecký policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

„Dohodnutá opatření zatím nebyla přínosná, proto jednáme my," řekl Schuster o saských plánech. Schuster v květnu společně s braniborským kolegou Michaelem Stübgenem vyzvali spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeserovou, aby po vzoru kontrol na bavorsko-rakouské hranici obnovila stálou ostrahu pomezí s Českem a Braniborskem. To ale Faeserová odmítla a před týdnem svůj postoj na tiskové konferenci v Berlíně zopakovala.

Zemský ministr vnitra neupřesnil, v jakém počtu bude saská zemská policie v pohraničí nasazena. Oznámeno ale bylo, že do akce se zapojí i pořádkové jednotky. Za ostrahu hranic Německa odpovídá spolková policie, zemské policejní složky ale s těmi spolkovými v těchto úkolech často spolupracují.

Schuster uvedl, že jednání pašeráků je stále drzejší a nebezpečnější, takže je jen otázkou času, kdy se stane nějaké neštěstí, které si vyžádá životy běženců. V pondělním rozhovoru s regionální televizí Sachsen Fernsehen řekl, že požadavek hraničních kontrol je takřka humanitární myšlenkou.

Saský ministr vnitra v televizi také vyzval kancléře Olafa Scholze, aby jako nadřízený Faeserové zasáhnul. „Možná zakročí sám šéf. Je nejvyšší čas, protože opatření, která spolková ministryně slíbila, a to i ve spolupráci Polskem a Českem, nefungují," řekl Schuster.

Německá spolková policie za prvních šest měsíců tohoto roku eviduje v Sasku na 10 tisíc případů nelegálního vstupu žadatelů o azyl. Celkově pak z Česka do Německa ilegálně přišlo v první polovině roku 4551 lidí.

Migrační proud podle policie v posledních týdnech zesílil. Z velké části jde o občany Sýrie, Afghánistánu a Turecka, kteří do Německa míří po takzvané balkánské trase, a v čím dál větší míře opět také z Běloruska. Zemský okres Zhořelec je v tomto ohledu nejzasaženější oblastí v Sasku.

Na problém opakovaně upozorňuje šéf okresu Zhořelec Stephan Meyer, který se kvůli tomu obrátil dopisem i na Faeserovou. Odpověď od ní zatím nedostal. V aktuálním prohlášení, které zveřejnil na facebooku okresu, ocenil práci spolkové policie, spolkovou ministryni vnitra ale kritizoval. Podle něj se Faeserová chová jako řidič auta jedoucího v protisměru na dálnici, proto je potřeba její jízdu zabrzdit.

„Musíme situaci opět dostat pod kontrolu, než budou lidé v přeplněných vozech zraněni nebo kvůli nedostatku kyslíku a vody zemřou. Spolková vláda musí konečně jednat a postarat se o to, aby se azylová řízení prováděla na vnějších hranicích Evropy a aby skončila současná neřízená migrace," napsal Meyer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Cinklová

Štítky Německo, ČR, Polsko, správa, policie, migrace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sasko kvůli migraci posílá do pohraničí více policistů. Sloužit budou na hranici s Libereckým krajem  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.