Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtyři Poláci vyjeli autem pod Sněžku na borůvky. Dostali pokuty za deset tisíc

Čtyři Poláci vyjeli v sobotu ráno osobním autem v Krkonoších na borůvky až na úpatí Sněžky. Na borůvky vyrazili do přilehlého klidového území rezervace, kde není vstup do volného terénu povolen. Jízdou Lvím dolem porušili zákaz vjezdu. Za porušení předpisů každý dostal pokutu dese tisíc korun.

„Strážci KRNAP ve spolupráci s policisty jejich plány překazili," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. U třech sběračů borůvek strážci zjistili, že se přestupku dopustili opakovaně. Proto sběrači z Krkonoš odjeli s pokutou v maximální možné výši deset tisíc korun. Pokutu ve stejné výši dostal i řidič auta, a to za porušení zákazu vjezdu, uvedl mluvčí.

Ilegální sběr borůvek v Krkonoších býval v minulosti velkým problémem. Například v roce 2007 bylo zahájeno v souvislosti se sběrem borůvek více než 90 správních řízení. Profesionální sběrači, mnohdy z Polska, nešetrným sběrem masivně ničili porosty a rušili klid zvěře.

Správa KRNAP proto dříve opakovaně vyhlašovala zákazy vstupu asi na desetině rozlohy parku. V minulých letech ale problém podle KRNAP prakticky přestal existovat a od roku 2018 Správa KRNAP již omezení vstupu nevyhlašuje. „Víkendový případ je tak spíše výjimkou než pravidlem," uvedl Drahný.

Sběr lesních plodů pro osobní potřebu není v národním parku zakázán. „Lidé ale musejí respektovat všechna ostatní omezení, a to zejména zákaz vjezdu motorovými vozidly mimo hlavní silnice a zákaz vstupu do volného terénu v klidových území KRNAP," uvedl Drahný. Při sběru nesmí lidé ničit les či lesní podrost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KRNAP

Štítky ČR, Polsko, rezervace, kriminalita, Krkonoše, borůvky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jenda Pařízek

jo jo pšonkové jsou zmetci.přijedou sem a vůbec nic je nezajmá žádný pravidla nebo zákony.

Čtvrtek, 31. srpna 2023, 14:35Odpovědět

Čtyři Poláci vyjeli autem pod Sněžku na borůvky. Dostali pokuty za deset tisíc  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.