Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podvodníka ze sociálních sítí dopadla policie. Z lidí vylákal milion korun

Liberečtí kriminalisté dopadli podvodníka, který pod smyšlenými identitami a historkami lákal na sociálních sítích z lidí peníze. Šestatřicetiletý cizinec se v Česku výborně adaptoval, zosnoval ale i podvodný plán, založil si několik profilů na sociálních sítích i bankovních účtů. Podvody mu procházely skoro dva roky a přišel si na milion korun.

Vystopovat takovéto vykuky není snadné, ale podařilo se. Poslední červencový den cizince zadrželi kriminalisté, kteří mu záhy sdělili obvinění ze spáchání zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti, za který mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na jeden rok až šest let,“ přiblížil mluvčí Policie ČR Vojtěch Robovský.

A jaké triky mu u důvěřivých lidí prošly? Vydával se například za pracovníka mezinárodní banky a oslovil lidi s tím, že podědili vysoký obnos peněz. Vyplacení ale podmiňoval zřízením účtu v cizí bance a žádal, aby lidé zasílali na zaplacení zřízení účtu peníze. Naletěli mu.

Jindy si zase vymyslel, že obchoduje s ropou, uvízl na lodi a potřebuje finančně pomoci. Další historku směřoval do vězeňského prostředí, kdy tvrdil, že uvízl za mřížemi v Asii. Ozvat se měl jeho právník a jeho prostřednictvím za něj měla oběť zaplatit kauci.  I takové tvrzení mu prošlo, neboť s většinou obětí navázal delší kontakt a „přátelil“ se s nimi. A takových příběhů za ty dva roky vymyslel desítky.

Lidé by měli být ve virtuálním prostředí opatrní. Nepodléhat vidině snadného zisku. Legend, pod kterými se podvodníci snaží vymámit peníze je opravdu nepřeberné množství. Kupříkladu zahraniční lékaři, vojáci, bankéři, pracovníci energetických společností, charitativní pracovníci a mnoho dalších,“ dodal Robovský s tím, že než někam pošlete peníze, měli byste se zamyslet.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvod, sociální sítě, policie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petko Kotov

Na tohle se dá říct jediné... komu není shůry dáno... to je každou chvíli, že před takovými podvody policie, banky a kdovíkdo ještě varuje a lidi stejně naletěj... inu, když má člověk velkej mozek malej a místo malýho naonděno, co s takovým... a nejlepší je, když takovej (jsem četl tuhle) naletí dvakrát. Okamžitě zbavit svéprávnosti a zakázat disponování s většími částkami peněz.

Pondělí, 11. září 2023, 22:00Odpovědět

Podvodníka ze sociálních sítí dopadla policie. Z lidí vylákal milion korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.