Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Soud v Jablonci uložil v kauze neoprávněně vydaných řidičských průkazů podmínky

Okresní soud v Jablonci nad Nisou dnes uložil dvěma provozovatelům autoškol z Jablonecka v kauze neoprávněně vydaných řidičských průkazů podmínky a peněžité tresty. U obou schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Oba soud potrestal podmíněným tříletým trestem se zkušební dobou na čtyři roky. Sedmašedesátiletý Ladislav Čičmanec z Jablonce nad Nisou navíc musí zaplatit 200 tisíc korun, o tři roky mladší Radoslav Fišera z Velkých Hamrů 50 tisíc korun. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

„Soud shledal podmínky pro schválení této dohody za splněné ve vztahu k těmto dvěma obviněným, kterým tedy bylo kladeno za vinu konkrétně 80 dílčích skutků a byly uloženy podmíněné tresty odnětí svobody a dále peněžité tresty," řekl mluvčí soudu Jaroslav Kneř.

Oba muži byli odsouzeni za účastenství ve formě pomoci ke zvlášť závažnému zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu přijetí úplatku. Šlo o 80 případů, kdy pomáhali žadatelům o řidičským průkaz podvodně složit závěrečné zkoušky. Při závěrečných písemných testech jim radili nebo za ně otázky dokonce vyplňovali a někteří uchazeči ani neabsolvovali zkušební jízdy. Na otázky novinářů k rozsudku ani jeden z nich dnes nereagoval.

Státní zástupce Roman Šír uvedl, že výše peněžitých trestů odpovídá výši úplatků, které tím podle policie mohli získat. „Jeden z dnešních obviněných obdržel peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun a druhý obdržel peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun. K tomu došlo ještě k trestu propadnutí věci 8760 korun," dodal.

V souvislosti s tímto případem zadrželi policisté loni v květnu pět lidí, konkrétně dva zkušební komisaře z Tanvaldu a tři provozovatele autoškoly. Trestní stíhání jednoho komisaře policisté podmíněně zastavili v přípravném řízení, trest nad zbývajícími dvěma obviněnými vynese soud za týden. I oni uzavřeli dohodu o vině a trestu.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, automobilová, školy, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Jablonci uložil v kauze neoprávněně vydaných řidičských průkazů podmínky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.