Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policie kvůli pádu lanovky na Ještědu obvinila čtveřici lidí a právnickou osobu. Stíhá je za obecné ohrožení

Po dvou letech od pádu lanovky na Ještědu dokončila policie vyšetřování případu. Policisté zahájili trestní stíhání čtveřice fyzických a jedné právnické osoby. Všichni jsou obviněni ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti.

Kriminalisté vyšetřování ukončili 26. října. Tedy prakticky po dvou letech, k pádu lanovky došlo 31. října 2021. Pád jedné z kabin nepřežil jeden člověk. Z druhé kabiny pak záchranáři vyprostili 14 lidí.

Pád lanovky na Ještědu

Neděle, 31. října 2021, 16:33

Pád lanovky na Ještědu
Pád lanovky na Ještědu

Vyšetřování se protáhlo na dva roky z důvodu řady znaleckých posudků a výslechů svědků. „Ukončili jsme část přípravného řízení, v níž jsme prověřovali veškeré okolnosti celého případu s tím, že jsme vydali usnesení o zahájení trestního stíhání čtveřice fyzických a jedné právnické osoby. Tyto osoby byly obviněny ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti a za vinu je jim kladeno zejména porušení důležitých povinností vyplývajících z jejich zaměstnání a funkcí tím, že v rozporu s předpisy a s technickou dokumentací, které stanovují mimo jiné podmínky pro provoz této lanové dráhy, byla dráha Horní Hanychov - Ještěd vědomě provozována,“ popsal mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Podle posudku Liberce má nefunkční lanovka na Ještěd hodnotu 17 milionů korun

Nefunkční kabinová lanovka na Ještěd má podle znaleckého posudku, který si zadal Liberec, hodnotu bezmála 17 milionů korun. Výslednou cenu ale určí až další jednání s Českými drahami, od nichž chce radnice lanovku koupit, řekl náměstek primátora...

Policie ale na případu dále pracuje. „Nyní budou, za dozoru státního zastupitelství, probíhat ze strany policejního orgánu další důležité úkony spojené s vyšetřováním celé věci v přípravném řízení,“ dodal mluvčí.

Dvoukabinovou visutou lanovku na Ještěd vybudovala v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Ročně přepravila lanovka dvěma svými kabinami kolem čtvrt milionu cestujících. V její devadesátileté historii se tažné lano přetrhlo už v roce 1944. Tehdy ale měla lanovka jiný systém jištění s dvěma tažnými lany a nehoda neměla tragické následky.

Od neštěstí je lanovka mimo provoz, České dráhy nechtějí investovat do rekonstrukce, jejíž náklady se odhadují na více než čtvrt miliardy korun. Zájem o převzetí lanovky má Liberec, s Českými drahami se ale zatím na podmínkách odkupu nedomluvil. Obchod je ve fázi, kdy mají obě strany vyhotovené znalecké posudky a vyjednávají o ceně.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Zbranková Albaniová

Štítky lanovka, ještěd, liberec, české dráhy, vyšetřování, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Dudycha

Je důležité a zásadní aby byl celý případ náležitě vyšetřen v intencích českých zákonů a jediným výsledkem byla spravedlnost. Vždyť přece zemřel člověk, zaměstnanec Českých drah.

Úterý, 31. října 2023, 08:30Odpovědět

Jan Strapina

Tak doufám,že všichni co jsou zodpovědni,si pujdou hačnout a firmička dostane tučnou pokutu!!!!!!

Pondělí, 30. října 2023, 12:26Odpovědět

Fakt je ten, že pokud ti lidé jsou normální, tak smrt člověka je bude doprovázet po zbytek života. Stejně tak byl blb člověk, který rozmrazoval trubky na starém hotelu Ještěd. Ale asi to nedělal s úmyslem podpálit ho. Pokud vím, ten si odseděl asi polovinu trestu. MNOHEM HORŠÍ JE BANDA SVINÍ, KTEŘÍ NA TÉHLE TRAGÉDII CHTĚJÍ VYDĚLAT S VYBUDOVÁNÍM NOVÉ LANOVKY.

Středa, 1. listopadu 2023, 11:00Odpovědět

Policie kvůli pádu lanovky na Ještědu obvinila čtveřici lidí a právnickou osobu. Stíhá je za obecné ohrožení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.