Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ženě zachránil statisíce korun varovný leták přilepený na bitcoinmatu

O velkém štěstí může mluvit pětadvacetiletá žena z Jilemnicka, které výstražný varovný leták policie doslova otevřel oči a zachránil její našetřené statisíce. Ženu se totiž pokusili podvodníci připravit o její úspory. Využili přitom známou taktiku a vydávali se za bankéře.

Naléhavý telefonát přijala žena jedno listopadové ráno. Kolem 9. hodiny jí volal údajný zástupce banky, aby jí varoval, že se ji někdo snaží vysát peníze z účtu a měla by proto jednat.

Údajný bankéř se nejprve zeptal za účelem ověření její totožnosti na datum jejího narození, a přitom disponoval správnými informacemi například o jejím rodném čísle nebo i o čísle jejího občanského průkazu. Jak k nim přišel, zatím nevíme. Následně jí sdělil, že volá kvůli její žádosti o poskytnutí úvěru ve výši 250 000 korun. Když namítla, že o nic nežádala, měl pohotové vysvětlení. Řekl jí, že někdo zneužil její identitu, a proto je ohrožen její bankovní účet,“ popsala začátek jednání podvodníka mluvčí Policie ČR Ivana Baláková.

Ženě muž na telefonu nabídl několik možností, jak peníze ochránit. Buď prý okamžité zmrazení jejího účtu, které by pode něj ovšem trvalo tak dlouho, dokud by se celá věc nevyšetřila a mohlo by to trvat i několik let. Anebo jako druhou variantu nabídl vybrání všech úspor, v jejím případě 400 tisíc korun a za využití QR kódu je vložit do bitcoinmatu.

Na telefonu ji držel 3,5 hodiny. Během této doby ji zmanipuloval natolik, že vybrala peníze na pokladně své banky v Liberci a vyhledala bitcoinmat v libereckém obchodním centru Forum. Rovněž jí namluvil, že by podvodníci mohli mít svého komplice přímo na pobočce banky, a z toho důvodu ji konspirativně nabádal k tomu, aby s pracovníky banky problémy se svým účtem vůbec neřešila,“ přiblížila jednání podvodníka mluvčí.

Žena podvodníka ve všem poslechla. V okamžiku, když stála u bitcoinmatu, tak si ale všimla letáku policie, který varuje před podvody. Přitom měla na telefonu stále podvodníka, který ji nabádal ke vložení peněž do bitcoinmatu.

Pod vlivem informací z preventivního letáku to ale neudělala, hovor ukončila a vytočila naši tísňovou linku 158.  My jsme ji za takové rozhodnutí pochválili a vysvětlili jí, jaká finanční ztráta jí hrozila. Případ nyní prověřují krajští kriminalisté pro přečin podvodu ve fázi pokusu, za který pachateli v případě dopadení hrozí pětiletý trest odnětí svobody,“ dodala Baláková. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drbna

Štítky podvod, falešný bankéř, Jilemnicko, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženě zachránil statisíce korun varovný leták přilepený na bitcoinmatu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.