Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nejvyšší soud potvrdil trest pro ŘSD za smrt řidiče cisterny na Českolipsku

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Ředitelství silnic a dálnic, které bylo jako právnická osoba odsouzeno za smrt řidiče cisterny. Peněžitý trest činí milion korun. Na řidičův vůz spadl na Českolipsku strom, který byl podle znalců ve špatném stavu. NS rozhodoval bez veřejného jednání už loni na podzim, usnesení zpřístupnil ve své databázi před koncem roku.

Okresní soud v České Lípě i liberecký krajský soud uznaly příspěvkovou organizaci státu vinnou z usmrcení z nedbalosti. Podle verdiktu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zanedbalo údržbu, když neodstranilo stromy, které byly určené znalci k pokácení. „Rozhodnutí soudu respektujeme, nicméně dosud nemáme k dispozici verdikt v písemném vyhotovení, které si velmi pečlivě po doručení prostudujeme," uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

ŘSD opakovaně poukazovalo na to, že se u soudu nepodařilo zjistit konkrétního jednotlivce, který za pochybení nese odpovědnost. Za takových okolností nelze podle ŘSD odsoudit ani právnickou osobu. Nejvyšší instance ale s takovým výkladem nesouhlasila.

O špatném stavu stromu věděl od roku 2013 přinejmenším vedoucí provozního úseku. „Žádná z osob zařazených pod tento provozní úsek s tím však nic neudělala, respektive nekonala, ač tuto povinnost měla," stojí v rozsudku.

Nehoda se stala v březnu 2017 na silnici I/9 u Jestřebí. Řidič cisterny Tatra 148 jel ve směru od Dubé. Po pádu topolu na kabinu vozu utrpěl mnohočetná a devastující poranění. Následně se neovladatelná cisterna bočně srazila s protijedoucím vozem, vyjela ze silnice a narazila do dalších stromů. Muž zemřel na místě.

Soudy potrestaly ŘSD peněžitým trestem milion korun a povinností na své náklady zveřejnit rozhodnutí o vině a trestu ve dvou celostátních denících. Zároveň by měla organizace státu vyplatit náhradu nemajetkové újmy pozůstalým řidiče a také uhradit majetkovou škodu na vozidle.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky řsd, cisterna, soud

Nejvyšší soud potvrdil trest pro ŘSD za smrt řidiče cisterny na Českolipsku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.