Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Kriminalita i objasněnost v Libereckém kraji loni mírně klesla. Největší nárůst je u vražd

Policisté v Libereckém kraji loni řešili 7705 případů, to je o 8,3 procenta méně než o rok dříve. Meziročně ale poklesla i objasněnost, o půl procenta na 48 procent. Tak nízkou procentuální objasněnost měli policisté v kraji naposledy v roce 2014. Vyplývá to ze statistik, které policie zveřejnila na svém webu.

Z loňských 7705 případů jich policisté v kraji vyřešili 3699. K tomu ale úspěšně uzavřeli i dalších 849 případů z předchozích let, které se do objasněnosti za rok 2023 nepočítají.

Ve srovnání s jinými kraji byl v Libereckém loni největší meziroční nárůst v počtu vražd, mezi něž patří i pokusy. Loni takových případů bylo v Libereckém kraji devět, o rok dříve dva. Ač je Liberecký kraj v zemi druhý nejmenší, více vražd bylo loni jen v šesti jiných krajích. Nejvíce jich bylo 27 v Praze a 22 na severní Moravě.

I přes nárůst počtu vražd celkově násilných trestných činů v kraji nepatrně ubylo. Policisté loni vyšetřovali 663 takových skutků, o devět méně než v roce 2022. Mravnostních deliktů naopak přibylo šest, policistům jich bylo loni nahlášeno 176.

Znatelný byl pokles u majetkové kriminality, která tvoří zhruba polovinu všech případů vyšetřovaných policií. Loni bylo takových případů nahlášeno 3888, bezmála o 500 méně než v roce 2022. Pětinový byl úbytek případů u hospodářské kriminality, policisté jich loni vyšetřovali 549.

Méně bylo i případů ve virtuálním prostoru, což je oblast kriminality, která patří mezi prioritní pro policii v rámci prevence. Loni bylo policistům v kraji nahlášeno 825 případů kybekriminality, o rok dříve to bylo 918.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, Liberecký, 2023, TABULKA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalita i objasněnost v Libereckém kraji loni mírně klesla. Největší nárůst je u vražd  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.