Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ujíždějících řidičů přibývá. Často nemají známku nebo nesmí řídit

Celní správa na Liberecku se stále častěji setkává s řidiči, kteří vyjedou na silnici i přes zákaz řízení anebo, aniž by měli platnou dálniční známku. Jejich reakcí na běžnou kontrolu je pak zběsilé ujíždění a ohrožování řidičů jedoucích v okolí.

Za uplynulý rok celníci zaznamenali téměř 30% nárůst případů oproti roku 2022, kdy se setkávají s řidiči, kteří mají platný zákaz řízení, blokaci řidičských oprávnění či řidičský průkaz na danou skupinu nevlastní vůbec," uvedla mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj Amélie Kolářová.

Jednoho z takových řidičů "naháněli" celníci i s policisty koncem ledna na dálnici D10. Chtěli jej původně zastavit kvůli kontrole dálniční známky, a tak výstražným zařízením s nápisem „Následuj mě“ se hlídka pokusila svést vozidlo na Exit 63 směrem na Březinu. To se jí ale nepovedlo. Řidič na poslední chvíli strhl vozidlo a pokračoval vysokou rychlostí po D10. Celníci řidiče dojeli, snažili se ho zastavit. Řidič ale na výzvy celníků nereagoval a svou rychlou a nebezpečnou jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Ve snaze hlídku setřást dokonce couval na rychlostní silnici I/35.

Díky vzájemné spolupráci celníků a Policie ČR se řidiče podařilo zastavit u sjezdu na Liberec - Vesec. Hlídka provedla kontrolu vozidla, zda se v něm nenachází zboží uniklé celnímu dohledu, ale nic neobjevila. Lustrace prokázala, že řidič má dva platné zákazy řízení motorových vozidel. Dechová zkouška a test na přítomnost omamné látky vyšly s negativním výsledkem. Řidič si ovšem rovnou odnesl záznam o sdělení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, kde mu v případě prokázání viny hrozí odnětí svobody až na dva roky.

Žádný z řidičů se zpravidla nechce vydat dobrovolně. Kromě výše zmíněného ujíždění se celníci setkávají s případy, kdy se řidiči vydávají za jiné osoby, ve většině případů za své příbuzné, nebo si po nuceném zastavení přesedají na místo spolujezdce," popsala Kolářová.

Ze zkušenosti celníků však tito lidé nejen, že řídí vozidlo neoprávněně, ale dopouštějí se i jiných prohřešků. Mnohdy převážejí ve vozidle drogy a prekurzory či vybrané výrobky v nadlimitním množství.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky řidiči, honička, dálniční známka, zákaz řízení, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ujíždějících řidičů přibývá. Často nemají známku nebo nesmí řídit  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.