Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Korupční kauza v DPMLJ. Bývalý zastupitel ANO Pavel Šulc dostal podmínku a pokutu za přijetí úplatku

Podmíněný a peněžitý trest uložil soud v Liberci bývalému libereckému zastupiteli Pavlu Šulcovi (býv. ANO) za přijetí úplatku přes dva miliony korun v době, kdy působil v představenstvu Dopravního podniku města Liberce (DPMLJ). Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou pětačtyřicetiletý muž uzavřel s žalobcem. Šulc dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou tři roky a peněžitý trest 2,21 milionu korun. Jeho obžalovaná firma Smartkonstrukt musí zaplatit 100 tisíc korun, i u té soud schválil dohodu o vině a trestu.

Šulc byl obviněn z přijetí úplatku ve výši přes dva miliony korun a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie ve stadiu pokusu. Hrozilo mu až deset let vězení. Podle schválené dohody o vině a trestu přijal v letech 2015 až 2018 úplatky 2,065 milionu korun. „Odsouzený přijímal úplatky a nebylo stanoveno, co za konkrétní úplatek má provést nebo nemá. Spíše to byla taková dlouhodobá loajalita k uplácejícímu," uvedl státní zástupce Martin Feřt.

Jde o první rozhodnutí v rozsáhlé kauze autobusových dopravců v Libereckém kraji. „Šetření by se mělo uzavřít během letošního roku, kdy i další obvinění projevili zájem o případné uzavření dohody o vině a trestu," řekl po jednání Feřt. Dodal, že žádná další dohoda zatím sjednaná není.

Peníze podle něj dostával Šulc od Jiřího Vařila. „Ovládal holding společností, který by jednoduše šel nazvat jako holding BusLine," dodal státní zástupce. Právě ve prospěch tohoto holdingu měl Šulc podle státního zástupce jednat u sporů, které měl DPMJL s BusLinem.

V dosud neuzavřeném šetření je aktuálně stíháno 14 lidí a 21 firem, u jedné osoby a tří firem je nepravomocně rozhodnuto o podmíněném zastavení trestního stíhání. Liberecký dopravní podnik, který v případu figuruje jako poškozený, dnes neuspěl s žádostí o náhradu škody ve výši 378 milionů. Soud firmu s jejími nároky odkázal na občanskoprávní řízení. Zmocněnec firmy si ponechal lhůtu na odvolání.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslav Appeltaurer a archiv

Štítky ČR, soud, doprava, autobusy, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Korupční kauza v DPMLJ. Bývalý zastupitel ANO Pavel Šulc dostal podmínku a pokutu za přijetí úplatku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.