Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kyberpodvody řeší policisté denně. Tentokrát úřadoval falešný bankéř

Do smutné evidence kyberpodvodů v posledních dnech zaevidovali policisté případ okradené ženy z Hejnic. Tentokrát naletěla falešnému bankéři, který působil velmi věrohodně. Přišla o více než dvacet tisíc korun.

Celý příběh začal v okamžiku, kdy sedmatřicetiletá žena přijala ve své emailové schránce zprávu od fiktivního odesílatele. Sděloval jí, že vstupní heslo do jejího internetového bankovnictví bylo zablokováno. K tomu byl přiložen odkaz s přihlášením do banky.

Email zřejmě působil velmi přesvědčivě a žena uvěřila, že jí píšou z její banky. Odkaz otevřela a zadala své osobní údaje a heslo potřebné ke vstupu do internetového bankovnictví, vzápětí na svém telefonu přes aplikaci Smart klíč potvrdila přihlášení.

Zanedlouho se přes uvedenou aplikaci objevilo oznámení, které si ale nestačila prohlédnout, protože vzápětí zmizelo. Po následné kontrole účtu zjistila, že z něj odešla platba ve výši 23 500 korun,“ popsala mluvčí Policie ČR Klára Jeníčková.

Účet včetně platební karty nakonec musela podvedená žena nechat u své banky zablokovat, protože hrozilo nebezpečí dalších neoprávněných transakcí.

V souvislosti s tím policie opakovaně zdůrazňuje, aby lidé věnovali zvýšenou pozornost veškeré korespondenci, která se tváří jako bankovní. Kontrolovali adresu odesílatele, která bývá často u podvodných emailů nesrozumitelná. Do internetového bankovnictví se pak nikdy nepřihlašujte prostřednictvím zaslaných odkazů, ale pouze přes oficiální webové stránky.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky kyberpodvod, krádež, bankéř, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kyberpodvody řeší policisté denně. Tentokrát úřadoval falešný bankéř  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.