Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Muž jel na elektrokoloběžce s vyšším výkonem a se dvěma zákazy řízení. Hrozí mu dva roky

Policisté minulý týden zastavili muže na elektrokoloběžce, která měla vyšší výkon, než zákon povoluje pro kategorii jízdních kol. Muž tak neměl ke koloběžce povinné ručení ani registrační značku. Navíc měl dva zákazy řízení. A tak mu hrozí dva roky vězení.

„Jestliže má elektrokoloběžka rychlost vyšší než 25 km/hod a výkon vyšší než 1 kW, jedná se o motorové vozidlo,“ vysvětlila mluvčí policie Klára Jeníčková.

A právě elektrokoloběžka zastaveného muže měla výkon i rychlost vyšší. „Tímto tak řídil motorové vozidlo, které nejen že nebylo vybaveno registrační značkou ale ani nebylo sjednáno povinné ručení,“ dodala.

Elektrokoloběžky jsou považovány za jízdní kola a k jejich provozovatelům se přistupuje jako k cyklistům. Vše ale za podmínek, že výkon elektrokoloběžky nepřesahuje 1 kW a rychlost 25km/h.  Pokud ano, jedná se o malý moped nebo skútr. Za těchto podmínek je nutno vlastnit řidičský průkaz, a to pro skupiny AM nebo B.

Od 1. dubna 2024 je povinné pojištění odpovědnosti zřídit u motorových vozidel s deklarovanou maximální konstrukční rychlostí vyšší než 25km/h a také u motorových vozidel s maximální konstrukční rychlostí vyšší než 14 km/h, pokud jejich provozní hmotnost bude vyšší než 25 kg.

Zastavený muž tak má problém, který znásobil dvojitý zákaz řízení. „Ve věci zahájili liberečtí policisté úkony trestního řízení pro podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který lze dle trestního zákonu uložit trest odnětí svobody až na dvě léta,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky policie, elektrokoloběžka, zákaz řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž jel na elektrokoloběžce s vyšším výkonem a se dvěma zákazy řízení. Hrozí mu dva roky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.