Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Pátraly po něm desítky policistů, ztraceného chlapce našel senior. Teď získal ocenění

Teprve třináctiletý školák se začátkem roku ztratil v okolí Cvikova. Venku strávil celou mrazivou noc. Pátrala po něm více jak desítka hlídek, pátrači i psovodi, ale marně. Chlapci tak zřejmě zachránil život devětašedesátiletý Miroslav Synek, který chlapce našel a odnesl jej k sanitce.

Pátrání bylo první den neúspěšné, i když policisté hledali na mnoha místech. Až druhý den se zadařilo. Právě Miroslav Synek vyrazil na každodenní procházku, ale tentokrát zvolil jinou trasu. A právě to přineslo chlapci záchranu. Nedaleko skalní vyhlídky v katastru Cvikova spatřil na zemi cosi podivného. „Nejprve jsem měl za to, že se jedná o nějaký červený batoh“. Jakmile však přišel blíže zjistil, že ono cosi červeného se na zemi hýbá. „Hned mi bylo jasné, že je to člověk,“ uvedl Miroslav Synek. „Přiběhl jsem k promrzlému chlapci a zkoušel jsem, zda komunikuje. Byl jsem rád, že mi odpovídal na otázky a navíc jsem z něho dostal také telefonní číslo na rodinné příslušníky. Bohužel nebylo správné,“ zavzpomínal zachránce.

Muž okamžitě zavolal tísňovou linku, které popsal i zranění, která si chlapec v lesním porostu způsobil a informoval o jeho podchlazení. „Opatrně jsem jej odnesl k nejbližšímu turistickému odpočívadlu a vyčkal s ním do příjezdu policistů a zdravotníků. Pokud si dobře vzpomínám, tak to bylo někdy před desátou dopoledne,“ dodal zachránce.

Chlapec strávil venku téměř osmnáct hodin. Sice podchlazený a zraněný, ale živý. Miroslav Synek teď za svůj čin získal od policie ocenění Ztracená pomněnka, které se uděluje za všímavost, empatii a pomoc zraněné pohřešované osobě, a to jako vůbec první v Libereckém kraji.

„Velice děkuji panu Synkovi v jeho rozhodnutí vydat se tou složitější a nekomfortní cestou na jeho obvyklých denních procházkách po okolí svého města. Právě toto jeho rozhodnutí mělo za následek nalezení zraněného chlapce a jeho záchranu. Děkuji mu, že se zasloužil o záchranu lidského života,“ řekl náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Tomáš Penz.

Na projektu Ztracená pomněnka s policií spolupracuje pojišťovna Slavia. „Tento projekt totiž navazuje na Mezinárodní den pohřešovaných dětí, takzvaný Pomněnkový den, který je každoročně připomínán k 25. květnu. Právě v tento den se v roce 1979 v New Yorku ztratil cestou do školy tehdy šestiletý chlapec. I přes rozsáhlé pátrání se jej však doposud nepodařilo nalézt. A právě proto, že se do pátrání po pohřešovaných lidech nezřídka zapojují i lidé z řad dobrovolníků, dobrovolnických organizací a široké veřejnosti má tento projekt lidi motivovat k tomu, aby nebyli lhostejní k problémům druhých, ke vzájemné pomoci, empatii a všímavosti,“ představil hlavní smysl za pojišťovnu gestor projektu Václav Bálek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, pátrání, pomněnka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvana Pampeliška

Mě by spíš zajímalo, proč teenager odešel. Co na to rodiče? Třináctileté dítě není zas až tak malé, aby si nedokázalo pomoct. Pan Synek jistě vykonal hrdinský čin, ale něco mi tam smrdí...

Pátek, 24. května 2024, 09:08Odpovědět

Pátraly po něm desítky policistů, ztraceného chlapce našel senior. Teď získal ocenění  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.