Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Odsouzený za vraždu seniora v Tanvaldu neuspěl s návrhem na obnovu řízení

S návrhem na obnovu řízení dnes u soudu v Liberci neuspěl třiačtyřicetiletý Leoš Lipenský odsouzený v roce 2012 na 17 let vězení za vraždu seniora v Tanvaldu. Nového řízení se chtěl domoci tvrzením, že měl tehdy omrzlé nohy, a nemohl tak bezbrannému sedmdesátiletému muži kopnutím ublížit. O omrzlých nohou dosud odsouzený nemluvil a soud mu neuvěřil.

„Nebyly shledány důvody pro obnovu řízení," uvedl předseda senátu Richard Skýba. Proti rozhodnutí soudu si podal Lipenský stížnost.

Kvůli vraždě byli před 12 lety odsouzeni tři muži. U soudů před lety přiznali, že měli v plánu loupež, odmítali ale, že by chtěli seniora zabít. Loupež naplánoval Josef Husička, který oběť znal osobně. Domluvil se s Ladislavem Olahem a Lipenským, jimž řekl, že v bytě najdou peníze a zlato. Organizátor při akci čekal ve voze. Olah s Lipenským seniora podle obžaloby povalili na podlahu, zbili a omotali mu obličej páskou. Kvůli věku a zdravotnímu stavu se muž nedokázal účinně bránit. Příčinou smrti bylo udušení zvratky a krví. Utrpěl také mnoho podlitin a měl zlomené žebro. Pachatelé si z bytu odnesli 1200 korun a dva telefony. LIpenský a Olah byli potrestáni 17 lety vězení, Husička osmi.

Lipenský podle odsuzujícího rozsudku seniora kopl do žebra a dvakrát šlápnul i na hlavu. U soudu dnes řekl, že do ležícího muže kopl jednou, a to slabě, když se lekl zvuku lahve, kterou odsunul bránící se senior. Lipenský tvrdil, že nešlo o silnou ránu, neboť měl omrzliny nohou. „Měl jsem černé nohy, neměl v nich sílu," řekl. Tvrdil, že stěží mohl chodit, měl slezlé nehty a doktor mu řekl, že kdyby se neléčil, tak by přišel o prsty. Jeho tvrzení o černofialových prstech na nohou mu ale dnes dosvědčila jen jeho sestra, potvrzení od lékaře o léčení omrzlin nebyl schopen doložit. Ani nevysvětlil, proč o omrzlinách nemluvil už dříve on ani nikdo z jeho kompliců.

Podle soudce není ani v záznamech zdravotní pojišťovny nic o tom, že by se Lipenský léčil s omrzlinami. „Je nesmyslné, že by lékař nevykázal tento úkon," uvedl Skýba. Žádné poranění nohou podle něj nebylo zjištěno ani při zdravotní prohlídce při zadržení Lipenského, což bylo zhruba měsíc po vraždě seniora. „Omrzliny zanechávají trvalé stopy," řekl soudce. Proti tvrzení Lipenského, že jen stěží mohl chodit, svědčilo i to, že zavražděný senior bydlel v desátém patře domu. Nahoru oba pachatelé vyšli po schodech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský soud Liberec

Štítky ČR, soud, Liberec, vražda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsouzený za vraždu seniora v Tanvaldu neuspěl s návrhem na obnovu řízení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.