Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Blesk zasáhl velkou skupinu turistů včetně dětí na polské straně Jizerek. Dvě desítky zraněných

Blesk dnes zasáhl skupinu turistů v horském sedle na polské straně Jizerských hor. Ze dvou desítek lehce poraněných osob, které blesk popálil, tři zůstávají v nemocnici, ale nejsou v ohrožení života, informovala polská média s odvoláním na záchranáře z horské služby GOPR. Ti se nezmínili, že by ve skupině byli i cizí občané.

„Byla tam skupina 24 osob, včetně dětí. Turisty překvapila bouře, lidi ze skupiny zasáhl blesk. Všichni již byli evakuováni," řekl agentuře PAP náčelník krkonošské skupiny GOPR Adam Tkocz.

Piotr Bednarek, mluvčí záchranné služby ve městě Jelenia Góra, řekl televizi Polsat, že první informace hovořily o čtyřech lidech zasažených bleskem. Na místě pak ale posádky sanitek zjistily, že jde o více než dvě desítky lidí, a tak bylo nutné vyslat posily.

Tkocz serveru Onet řekl, že do nemocnice bylo převezeno všech 24 turistů, ale zakrátko bylo 21 z nich propuštěno.

Na začátku června blesk zasáhl skupinu lidí v Liberci

Na počátku června byla po úderu blesku na dětském dni v liberecké části Vratislavice nad Nisou nutná hospitalizace 22 lidí. Zranění utrpěli lidé, kteří se schovávali pod stromem před deštěm při akci v zámeckém parku. „U většiny pacientů se naštěstí jednalo jenom o krátké poruchy vědomí, případně nějaké drobné poruchy hybnosti končetin. Nebyly tam žádné zásadní poruchy rytmu," řekl o den později zástupce přednosty traumatologicko-ortopedického centra a primář traumatologie v Liberci Martin Křivohlávek.

Záchranáři některé zraněné museli na místě oživovat. Množství zraněných považují zdravotníci za ojedinělou událost. „Co se týká zásahu bleskem, většinou to bývají jednotlivé osoby. Takže to, že by to byla skupina osob, to je extrémně vzácné. Tak velký počet osob v naší nemocnici určitě nebyl a nepamatuju ani v České republice," řekl Křivohlávek.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto GOPR Krakonozse

Štítky blesk, jizerky, polsko, blesk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blesk zasáhl velkou skupinu turistů včetně dětí na polské straně Jizerek. Dvě desítky zraněných  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.